Potrivit datelor agentiei de mediu din China, aproape o treime din poluarea aerului este datorata in Beijing gazelor emise de masini, potrivit BBC. Programul guvernului prevede pentru anul viitor casarea a inca 5 milioane de masini in regiunile dezvoltate economic.

"Planul va reprezenta un element semnificativ al agendei Chinei pentru imbunatatirea consumului de energie, reducerea emisiilor si dezvoltarea cu un impact poluant cat mai mic in urmatorii doi ani", se arata intr-un comunicat postat pe un site al guvernului chinez.

Lupta impotriva poluarii a devenit o prioritate pentru liderii chinezi, care incearca sa remedieze impactul deceniilor de dezvoltare accelerata a industriei, perioada in care calitatea aerului, apei si solului a fost neglijata. China nu a oferit detalii asupra modului in care va fi aplicat programul, potrivit Mediafax.

Citeste si:

In Beijing, autoritatile locale au acordat in trecut subventii posesorilor de masini vechi dispusi sa le trimita la casare. Dupa multi ani in care a negat existenta unei probleme, guvernul a acceptat ca poluarea reprezinta un motiv de ingrijorare.

In 2013, autoritatile au promis fonduri de 275 milioane de dolari pentru mediu intr-o perioada de cinci ani si au stabilit obiective privind imbunatatirea calitatii aerului. Vanzarile de autovehicule auto din China a avansat anul trecut cu 14%, la 21,98, fiind pentru prima data cand livrarile auto dintr-o tara depasesc 20 de milioane in cursul unui an.

Sursa foto: Masini in trafic in China/Shutterstock.com