26 Ianuarie 2015

Cinci tehnologii auto britanice pe care le vrei pe masina ta



Britanicii de la Jaguar Land Rover lucreaza la cateva tehnologii auto care ne vor transforma in soferi mai buni si vor reduce numarul de accidente rutiere. Aceste sisteme folosesc camere video si vor face ca masinile sa nu mai aiba unghiuri oarbe. Cum arata aceste tehnologii aflati din slide-urile urmatoare.

Bike sense

Cea mai noua tehnologie la care lucreaza britanicii de la Jaguar se numeste Bike sense si poate detecta biciclistii. Sistemul foloseste o combinatie de culori, sunete si vibratii pentru a avertiza soferul de un potential risc care ar fi putut trece neobservat, scrie autoblog.com.

Demonstrat pe un sedan XJ, sistemul identifica vehicule cu doua roti in apropiere si avertizeaza soferul. In cazul in care o bicicleta trece intr-un punct orb al vehiculului, partea de sus a scaunului va vibra umarul stang sau drept al soferului, determinandu-l sa se uite peste umar. LED-urile din interiorul cabinei se vor aprinde in rosu in directia in care bicicleta va trece.

Sistemul va interveni prin vibratii la pedala de frana si chiar va frana daca este nevoie. Daca soferul a parcat masina si va deschide portiera in timp ce un biciclist se apropie manerul usii va vibra si un sunet de alarma se va auzi.


Transparent bonnet

Transparent bonnet este un sistem dezvoltat de Land Rover care va permite soferilor sa vada prin capota, ceea ce ii va ajuta foarte mult in off-road. Sistemul foloseste camere situate in grila pentru a proiecta o imagine a terenului pe Head-Up Display vehiculului, ceea ce face practic transparenta capota.


360 Virtual Urban Windscreen

360 Virtual Urban Windscreen este un sistem prin care pilonii devin transparenti folosind o combinatie de camere si ecrane de afisare incorporate in pilonii A,B,C, pentru a ii face sa dispara practic. In loc sa limiteze vizibilitatea soferului, montantii vor arata ce se intampla in jurul masinii.

O alta tehnologie integrata in head-up display este sistemul de navigatie Follow-Me Ghost, prin proiectarea unui automobil fantoma pe parbriz pe care soferul il va urma in loc sa fie ghidat prin voce si folosind o harta. Aceste sisteme sunt testate pe un model Jaguar.


Virtual windscreen

Virtual windscreen este un parbriz virtual care te aduce intr-un joc video, daca ajungi cu masina pe un circuit, practic te invata sa conduci corect, iti arata o linie virtuala pe care sa o urmezi, o masina virtuala, conuri virtuale pentru a te incadra bine intr-un viraj, iti spune cand sa franezi pentru a lua un viraj.


Smart assistant

Smart assistant -este un sistem testat de Land Rover prin care masina stie tot despre tine, iti aduce aminte cand sa iei copii de la gradinita, cand sa mergi la sala de sport, setarile scaunului, oglinzilor, muzica preferata, sincronizeaza telefonul, monitorizeaza rezervorul de carburant, ii poate alerta pe cei cu care urmeaza sa te intalnesti daca esti blocat in trafic.




Citeste si