Alegerea cauciucurilor de iarna pentru masina personala este destul de simpla. In cartea masinii sunt trecute dimensiunile pe care le au rotile, indiferent ca sunt pneuri all-season, anvelope de iarna sau cauciucuri de vara. Nu puneti anvelope de alta dimensiune pentru ca aceasta nu va trece ITP-ul. In plus, daca sunteti opriti de politie, riscati sa primiti o amenda.

O anvelopa mai mare ar putea afecta articulatiile autoturismului si in acelasi timp va scadea performantele de franare si de stabilitate. De exemplu, daca in cartea masinii scrie 215/65/16, aceasta trebuie sa fie dimensiunea anvelopelor de pe masina, nu 225/65/16, chiar daca pneul s-ar potrivi pe janta de 16 inch.

La ce interval de timp trebuiesc inlocuite cauciucurile de iarna sau vara

Anvelopele ar trebui inlocuite dupa 6 ani pentru ca imbatranirea acestora duce la o aderenta redusa, chiar daca cauciucurile au fost nefolosite si au suficienta banda de rulare. Adancimea profilului nu trebuie sa fie sub 4 mm la anvelopele de vara si sub 5 mm la cauciucurile de iarna.

Dupa ce am vazut ce dimensiuni sunt corecte pentru anvelopele masinii, latimea (215 mm), inaltimea (65) si diametrul (16 inch), ar trebui sa fim atenti si la caracteristicile tehnice: indicele de sarcina, nivelul de zgomot, performantele.

Indice sarcina anvelope

Indicele de sarcina este foarte important pentru ca ne scapa de aparitia galmelor in anvelope, codul pe anvelope este in cifre si variaza intre 60 (250 kg) si 125 (1.650 kg) in functie de greutatea masinii. Daca un autoturism are o greutate de 1.500 kg, de regula greutatea pe care ar trebui sa o suporte o singura anvelopa este de 750 de kg, deci indicele ar fi 98 (750 kg).

Cod anvelope Greutate anvelope
91 615 kg
92 630 kg
93 650 kg
94 670 kg
95 690 kg
96 710 kg
97 730 kg
98 750 kg
99 775 kg

Indice viteza anvelope

Indicele de viteza la anvelope este in litere si variaza de la A1 (5 km/h) la Y (300km/h). Majoritatea masinilor au anvelope care pot rula cu 210 km/h (indice viteza H) sau 240 km/h (indice viteza V), chiar daca viteza maxima a autoturismului este de 170-180 km/h.

Cod anvelope Viteza maxima
Q 160 KM/H
R 170 KM/H
S 180 KM/H
T 190 KM/H
U 200 KM/H
H 210 KM/H
V 240 KM/H
Z PESTE 240 KM/H
W 270 KM/H

Nivel zgomot anvelope

Nivelul de zgomot contribuie mult la atmosfera din masina, un nivel bun pentru anvelope este sub 70 dB (decibeli). Desi cifrele nu difera mult pe hartie, intre 67 si 73 de decibeli, diferenta este mare in realitate, 3dB este de fapt un nivel de zgomot dublu. Zgomotul facut de anvelope il percepem la drum lung si pentru foarte multe persoane este destul de obositor. Daca anvelopele sunt vechi de peste 4 ani, acestea vor face si mai mult zgomot la rulare. Anvelopele premium sunt mai silentioase.

Franare pe suprafete umede

Franarea pe suprafete umede este testata de toti producatorii de anvelope si este marcata pe eticheta in magazin cu litere de la A la G. Anvelopele premium vor avea cele mai bune performante, notate cu A, B sau C. In conditii de ploaie, distanta de franare de la 80 km/h la 0 poate fi cu 18 metri mai scurta (30%) pentru anvelopele de clasa A fata de cele de clasa G. Etichetarea anvelopelor a intrat in vigoare la 1 noiembrie 2012.

Economie de carburant

Anvelopele contribuie la consumul de carburant reiese din testele facute de producatori, care au notat cu o litera de la A la G performantele. Si in acest caz, anvelopele premium vor avea cele mai bune performante, notate cu A, B sau C. Diferenta de consum intre o anvelopa clasa A si una clasa G este de 7,5%.

Anvelope de vara, de iarna si all-season

Anvelopele de iarna nu sunt utile doar pentru zapada, ci si atunci cand temperatura coboara sub 7 grade. La temperaturi mai reci anvelopele de vara si cele all-season se intaresc reducand aderenta cu soseaua. Compusii de cauciuc si alte componente care alcatuiesc anvelopa de iarna sunt flexibile la temperaturi sub 7 grade celsius. Flexibilitatea cauciucurilor permite o mai buna manevrabilitate a vehicului si oprirea intr-un timp mai scurt. Anvelopele de iarna noi au un profil intre 7 si 9 mm, iar cele de vara intre 5 si 7 mm, cand ajung la jumatate din acest profil sunt bune de aruncat chiar daca au doi ani vechime.

Anvelopele all-season sunt cea mai buna varianta pentru persoanele care vor sa nu aiba doua seturi de pneuri, sau care vor sa aiba o cheltuiala mai mica, insa trebuie sa mearga incet si sa nu conduca masina la limita. Recomandabil sa aleaga o marca premium de anvelope all-season (Goodyear, Continental, Pirelli, Bridgestone). Distanta de franare a unor anvelope de iarna comparativ cu pneurile all-season, in functie de conditiile de drum si viteza poate fi cu pana la 10% mai scurta, adica doua lungimi de vehicule (9-10 metri).

Cum aflam daca anvelopele au expirat

Anvelopele premium desi sunt mai scumpe decat anvelopele de buget vor avea o durata de viata mai mare cu 1-2 ani pana la aparitia semnelor de batranete. Durata de viata a unei anvelope este de 4 ani, dar in unele cazuri anvelopele premium pot fi folosite 5-6 ani. Pentru a afla cand a fost produsa o anvelopa ne vom uita la DOT, un cod de 4 cifre (ex: DOT 1009 – a zecea saptamana din anul 2009), primele doua sunt saptamana din an, iar celelalte doua reprezinta anul fabricatiei. Un an are 52 de saptamani.

Presiunea in anvelope

Presiunea corecta in cauciucuri este foarte importanta pentru uzura pneurilor si ar trebui verificata lunar doar cand masina este rece. Presiunea pentru dimensiunea pneurilor este inscrisa pe stalpul autoturismului si o vedeti cand deschideti usa. Pentru fiecare modificare a temperaturii exterioare cu 5 grade anvelopa pierde 7 kPa (1 lb / pO2).

Cele mai bune 10 cauciucuri de iarna testate in 2017

Autoritatea germana ADAC a facut un clasament al celor mai bune anvelope de iarna cu dimensiunea de 215/65R16 (latimea de 215 mm, inaltimea de 65 mm si diametrul de 16) pentru a nota performantele in diferite conditii de drum, zapada, gheata, asfalt uscat sau umed.

  • Dunlop Winter Sport 5 - loc 1

Anvelopele de iarna Dunlop Winter Sport 5 cu dimensiunile 215/65/R16 au un coeficient C, performanta franarii fiind eficienta. Nivelul de zgomot este de 70dB, anvelopa detinand un nivel redus fata de alte modele. Anvelopa are ca indice care arata economia de carburant B, rezistenta la rulare fiind scazuta.

  • BF Goodrich g-Force Winter 2 - loc 2

Anvelopele de iarna BF Goodrich g-Force Winter 2 cu dimensiunile 215/65/R16 au indicele de aderenta C, aratand faptul ca anvelopa are o capacitate de franare eficienta. Clasa de consum de combustibil este B.

  • Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 - loc 3

Anvelopele de iarna Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 cu dimensiunile de 215/65/R16 are coeficientul C favorizand manevrabilitatea in sezonul rece. Clasa de randament al cosumului de combustibil este B.

  • Nokian WR D4 - loc 4

Anvelopele Nokian WR D4 cu dimensiunile de 215/65R16 au un indice de aderenta B, anvelopa asigurand performanta sporita in orice conditii pe timpul sezonului rece si are maximul in clasa eficientei consumului de combustibil, A.

  • Michelin Alpin 5 - loc 5

Anvelopele de iarna Michelin Alpin 5 cu dimensiunile de 215/65R16 au avut o performanta echilibrata pe toate cele patru suprafete de contact.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri