In primele trei luni ale anului trecut, piata finantarilor auto in leasing se situa la 242,17 milioane euro. Finantarile de autoturisme au inregistrat un avans de 20,2%, la 133,08 milioane euro, avand o pondere de 48% in totalul pietei de leasing auto.

Leasingul de vehicule comerciale grele a avut o valoare de 112,3 milioane euro, cu 17,2% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand 40% din piata de profil. Vehiculele comerciale usoare au ajuns la 29,13 milioane euro, in crestere cu 5% si o pondere de 11%.

"Ne asteptam ca vehiculele sa aiba cea mai mare pondere in continuare, de 70-75%, iar cele grele continua sa aiba cea mai importanta dinamica. Oferta de finantare continua sa fie maimare decat cererea, conducand la cresterea concurentei si presiunii pe pret", a afirmat Speteanu intr-o conferinta de presa.

Citeste si:

Clientii isi pastreaza preferinta pentru autoturisme rulate. Companiile subsidiare ale bancilor se bazeaza pe diversificarea canalelor de vanzare si pe utilizarea tot mai extinsa a retelelor de vanzare ale bancilor. Pe de alta parte, piata leasingului operational a consemnat in primele trei luni o crestere de 16%, la peste 50.000 de vehicule.

In perioada ianuarie-martie au fost inmatriculate 2.500 de autovehicule pentru finantarea in leasing operational, reprezentand 15% din totalul inmatricularilor de vehicule. Gradul de penetrare a leasingului operational se mentine scazut, la 18% din piata totala de leasing, sub nivelul de peste 30% atins in alte economii europene.

Leasingul operational full-service reprezinta peste 70% din total, urmate de serviciile de administrare de flota - 21% si leasing operational fara servicii de administrare a flotei - 9%.

Sursa foto: Shutterstock