Constructorul sectiunii Raul Doamnei - Eroilor este Asocierea Astaldi (Italia) - FCC Construccion (Spania) - Delta ACM (Romania) - AB Construct (Romania). In plus, potrivit unui comunicat emis sambata seara de minister, ministrul Transporturilor, Dan Costescu a convocat Comitetul Ministerial pentru Situatii de Urgenta "pentru a analiza si a lua toate masurile care se impun in vederea solutionarii tuturor deficientelor ce pot aparea din cauza acestei situatii", arata Mediafax.

Traficul rutier pe bulevardul Eroilor si pe bulevardul Eroilor Sanitar a fost inchis sambata, din cauza unei surpari de teren cauzate de lucrarile la extinderea magistralei de metrou, existand riscul de prabusire a soselei, incidentul fiind semnalat de firma care face lucrari de modernizare si extindere la metrou. Siguranta locuitorilor din doua blocuri din zona Eroilor unde s-a surpat terenul nu poate fi garantata, spune ISU, potrivit caruia constructorul nu poate preciza daca este vorba de ”o problema mai ampla in subteran”.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, in zona Eroilor unde au aparut deformari in sosea din cauza lucrarilor la extinderea magistralei de metrou se afla doua blocuri, la fata locului fiind trimise echipaje pentru a interveni in caz de necesitate.

"Ca urmare a deformarilor aparute la carosabilul din zona statiei de metrou Eroilor, unde se executa lucrari pentru extinderea magistralei, la fata locului au fost trimise urmatoarele echipaje - Detasamentul Special de Salvatori si un echipaj SMURD. In apropierea zonei unde se observa denivelarea sunt doua imobile de locuit", arata sursa citata, care precizeaza ca in urma discutiilor dintre reprezentantii ISU si constructor s-a stabilit ca nu exista "un risc iminent" pentru cele doua blocuri.

Citeste si:

In conditiile in care reprezentantii constructorului nu au putut preciza daca este vorba despre o problema punctuala sau despre una "mai ampla in subteran", nu se poate "garanta siguranta locatarilor din zona", mai mentioneaza ISU. Totodata, mai multe familii dintr-unul din cele doua blocuri au iesit speriate din locuinte si au cerut constructorului sa le spuna daca sunt in pericol. In zona respectiva, pe langa cele doua blocuri, sunt construite si mai multe case.

Duminica, incepand cu ora 10.00, la sediul Primariei Capitalei, este programata sa aiba loc o sedinta privind aceasta situatie, la care vor participa reprezentanti ai Metrorex, ai Politiei Rutiere, ISU si ai Inspectoratului de Stat in Constructii. La intalnire, la care a fost invitat si prefectul Capitalei, Paul Petrovan, vor fi discutate masurile de interventie pentru punerea in siguranta a zonei, precum si eventuale masuri de extindere a restrictiei de circulatie.
Sectiunea Raul Doamnei - Eroilor este finantata din fonduri structurale nerambursabile in cadrul Programului Operational Sectorial Transport 2007-2013.

Magistrala 5 va fi realizata in doua etape: tronsonul Drumul Taberei - Universitate in prima etapa de executie si Universitate - Pantelimon, in etapa a doua. Tronsonul 1 Drumul Taberei - Eroilor al Magistralei 5 Drumul Taberei-Pantelimon, in lungime totala de 6,8 km, va avea un depou si zece statii de metrou: Raul Doamnei, Valea Argesului, Valea Ialomitei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militara, Eroilor.
Pana in prezent, valoarea totala a contractelor atribuite pentru constructia Magistralei 5 de metrou se ridica la circa 2,6 miliarde de lei cu TVA inclus, echivalentul a circa 585 milioane euro.

Sursa foto: Mediafax Foto