Desi formula de calcul a timbrului de mediu a ramas neschimbata, romanii vor plati mai mult decat in 2015. Motivul? Valoarea in lei a taxei este stabilita pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro din prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, iar acesta a crescut la 4,4159 lei.

In 2015, valoarea in lei era calculata la un curs de schimb de 4,4093 lei. Spre exemplu, din diferenta de curs valutar anul acesta este o crestere de aproximativ 7 lei la un timbru de mediu de 1.000 euro si de 13 lei la o taxa auto de 2.000 euro.

Masinile electrice si hibride sunt in continuare scutite de timbrul de mediu. Pentru cele Euro6 se plateste aceasta taxa si are aceeasi valoare cu Euro5. wall-street.ro va pune la dispozitie o metoda rapida de calcul pentru a afla valoarea timbrului de mediu 2016 (taxa auto).

Timbrul de mediu 2016 va fi aplicat numai autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri, celelalte tipuri de vehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze, vor plati in continuare taxa auto 2012.

Calculul timbrului de mediu se face pe baza a patru elemente: emisiile medii de CO2/km, norma de poluare, cilindreea si vechimea masinii.

Citeste si:
Restituirea taxei auto: ANAF anunta ca a platit 6,16 mld. de lei
ANAF anunta finalizarea...

Timbrul de mediu se aplica autoturismelor aduse din UE, la revanzarea masinilor inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu s-a platit taxa, sau la reinmatricularea masinilor pentru care taxa auto a fost recuperata in instanta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Inmatricularile Dacia in Europa au crescut pe final de vara