Piata de leasing operational a crescut anul trecut cu 13% depasind nivelul de 55.500 de masini in administrare, aproape 15.000 de autovehicule fiind inmatriculate in perioada ianuarie-decembrie.

Anul trecut, masinile cumparate in leasing operational au reprezentat 16% din totalul de aproximativ 94.000 de autoturisme si autovehicule comerciale usoare inmatriculate in Romania.

Cei mai mari 5 jucatori de pe piata de leasing operational sunt: LeasePlan Romania, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease Romania si RCI Finantare Romania.

"Piata de leasing operational si-a continuat trendul ascendent, in linie cu dezvoltarea economica si cea a inmatricularilor auto. Acest lucru se datoreaza, pe de o parte, clientilor existenti care, apreciind beneficiile externalizarii administrarii parcurilor auto, au continuat sa apeleze la acest serviciu si, pe de alta parte, unor noi categorii de clienti (in special firme locale si IMM-uri), care au facut trecerea la leasingul operational, ca modalitate de utilizare a autovehiculelor,” a declarat Bogdan Apahidean, presedinte ASLO.

Piata de leasing operational in 2016

Jucatorii din domeniu se asteapta anul acesta la o crestere de 10% a pietei de leasing operational, la 60.000 de unitati in administrare. "In continuare, avand in vedere perspectivele macroeconomice pozitive precum si relaxarea fiscala de la inceputul anului, sunt premise ca si in 2016 piata de leasing operational sa-si continue cresterea. Astfel pentru finalul anului, estimez cca. 60.000 de unitati in administrare, ceea ce ar insemna o crestere de aproape 10%," a precizat Bogdan Apahidean.

In 2015, ASLO a sustinut Ministerul Finantelor Publice in demersul de a actiona impotriva evaziunii fiscale practicate de anumiti comercianti de vehicule rulate.

In structura portofoliului (la nivel de asociatie) se observa o crestere a preferintei clientilor pentru serviciile complete de leasing operational (finantare si management de flote) cu o cota de 70%, urmate de management de flote 21%, restul reprezentand leasing operational fara servicii de administrare. Dintre serviciile asociate administrarii de flote, cele mai solicitate sunt: servicii de intretinere si reparatii, asigurari (RCA si CASCO), asistenta rutiera si masina de inlocuire in cazul imobilizarii autovehiculului contractat.

Membrii ASLO sunt: ALD Automotive, Alexandros Long Term Rental, Arval Service Lease Romania, BCR Fleet Management, BT Operational Leasing, Business Lease Romania, Hertz Lease, New Kopel, LeasePlan Romania, Porsche Mobility, Premium Leasing, RCI Finantare Romania, Unicredit Leasing Fleet Management iar membrii asociati sunt: Autonom Rent a Car, Aviroms Rent A Car, Boca Autotrade, Delta Speed Solutions, EurotaxGlass’s Romania, Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare si SGS Romania.

Sursa foto: lumen-digital/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri