Senatul a propus anul acesta ca timbrul de mediu sa fie calculat incepand de anul viitor in functie de tipul autovehiculului si norma de poluare, sa fie exprimat in euro si sa fie platit (pe fractiuni dintr-un an: 1 zi, 7 zile, 30 zile, 90 zile, 12 luni) odata cu rovinieta de catre masinile cu numere straine care tranziteaza Romania.

Pentru romani, timbrul de mediu se va plati ca un impozit, prin impartirea cuantumului timbrului datorat la durata medie de utilizare a autovehiculului si ajustarea cu un parametru care reflecta vechimea autovehiculului.

Tariful pentru timbrul de mediu in functie de norma de poluare va creste cu 10% la Euro4, 25% la Euro3, 50% la Euro2, 75% la Euro1 si 100% la Non-Euro. Exemplu de plata a timbrului de mediu pentru masinile Euro5: 3 euro pentru o zi, 5 euro pentru 7 zile, 12 euro pentru o luna, 14 euro pentru 3 luni, 20 de euro pentru 12 luni.

In ultimii 9 ani, timbrul de mediu a fost platit o singura data pe durata de functionare a masinii. Calculul timbrului de mediu 2016 se face pe baza a patru elemente: emisiile medii de CO2/km, norma de poluare, cilindreea si vechimea masinii.

Timbrul de mediu a fost aplicat autoturismelor aduse din UE, la revanzarea masinilor inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu s-a platit taxa, sau la reinmatricularea masinilor pentru care taxa auto a fost recuperata in instanta.