Guvernul a anuntat un ajutor de 6,500 de euro persoanelor ce vor sa isi cumpere o masina electrica. Acest ajutor nu a fost inca materializat, statul nu a oferit nimanui aceasta suma

”Statul roman nu a oferit inca banii pe care i-a promis. Peste tot in lume, vanzarea de masini electrice a inflorit acolo unde autoritatile au oferit ajutor financiar sau facilitati cumparatorilor. Norvegia, Olanda sau statul american California sunt cateva exemple reusite in acest sens”, a spus Seremet.

BMW a vandut circa 2.000 de automobile BMW i3 atat in Norvegia, cat si in Germania, in 2014. Insa volumul a inseamnat peste 20% din totalul vanzarilor BMW in Norvegia, unde statul sustine masiv achizitia de masini electrice, si sub 1% din piata in Germania, unde nu au existat masuri in acest sens.

Fiind vorba despre o tehnologie noua, preturile sunt inca ridicate, iar cumparatorul trebuie sa fie stimulat sa cumpere o astfel de masina, sustin reprezentantii producatorilor.

Pretul unei masini BMW i3 incepe de la 35.000 de euro, in timp ce un BMW Seria 3 are preturi mai mici, de la 30.000 de euro.

Citeste si:

”Preturile vor scadea in viitor, pe masura ce producatorii vor vinde din ce in ce mai multe masini electrice si vor putea sa-si recupereze mai usor banii investiti”, a mai spus Seremet.

In primele doua luni ale acestui an, romanii au cumparat 74 de automobile noi hibride si electrice, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), cu 90% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Anul trecut, in Romania s-au vandut 495 de autoturisme noi hibride sau electrice 100%, mai mult decat dublu (110%) comparativ cu 2014, cand au fost vandute 236 de unitati.

Romania ramane insa tot pe ultimele locuri in ceea ce priveste achizitia de autovehicule prietenoase cu mediul inconjurator, campionii Uniunii Europene la vanzarile de astfel de masini fiind Marea Britanie, Germania si Franta, cu peste 12.000 de unitati vandute anual.

Sursa foto: Ase / Shutterstock