Ministrul Mediului, Cristina Pasca Palmer, a facut aceste afirmatii miercuri, la finalul sedintei de Guvern, cand a anuntat lansarea programului Rabla 2016 cu o varianta destinata masinilor electrice intitulata Rabla Plus, conform Mediafax.

"Cele doua directii pot fi accesate separat sau combinat. Pentru situatia in care un om vrea sa-si caseze masina veche poluanta, acesta poate accesa componenta clasica a programului, care anul acesta va beneficia de un suport financiar de 145 de milioane de lei. Programul Rabla clasic 2016 este aproape neschimbat fata de anii trecuti, respectiv ramane in vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesarii suplimentare a doua eco-bonusuri pentru urmatoarele situatii: un ecobonus de 750 de lei pentru cei care decid sa caseze o masina care genereaza o cantitata de emisii de dioxid de carbon mai mica de 100 de grame pe kilometru si un bonus de 1.500 de lei pentru situatia in care populatia opteaza pentru un autovehicul nou cu un sistem de propulsie hibrid", a spus ministrul Mediului.

Cristina Pasca Palmer a mai precizat ca daca sunt respectate ambele criterii, un cetatean beneficiaza de ambele eco-bonusuri si costul masinii noi va scadea cu aproximativ 9.000 de lei, bani decontati din bugetul de Mediu.

6.000 de euro pentru achizitionarea unui autoturism electric

Ministrul a afirmat ca persoana care achizitioneaza o masina electrica poate beneficia de doua tichete: unul de 5.000 de lei pentru achizitionarea unui automobil hibrid si un tichet de 20.000 de lei pentru achizitionarea unei masini electrice, situatie in care nu mai exista obligativitatea de casarea a unui autovehicul vechi.

"In cazul in care cineva detine o masina veche pe care vrea s-o caseze, si doreste sa achizitioneze un autoturism suta la suta electric, de exemplu, va beneficia de un sprijin financiar total de aproape 6.000 de euro, asta pentru ca poate beneficia concomitent atat de prima de casare de 6.500 de lei, de partea de eco-bonusuri precum si de tichetul de 20.000 de lei", a spus Cristina Pasca Palmer.

Ea a afirmat ca programul Rabla Plus are alocat 75 de milioane de lei, iar alocarea totala pentru cele doua variante este de 220 de milioane de lei.

Citeste si:

Totodata, Guvernul intentioneaza sa stimuleze dezvoltarea infrastructurii electrice pentru alimentarea autovehiculelor hibrit si electrice.

"In aceste zile colegii mei lucreaza la ghidul de finantare pentru ca fiind o linie noua practic suntem in consultare si cu industria(...). Dupa ce aceasta perioada se incheie, va urma validarea producatorilor in program si sper ca in prima jumatate a lunii mai sa putem sa deschidem linia de finantare pentru toti cei interesati", a mai zis Cristina Pasca Palmer.

Ce impact preconizeaza Guvernul ca vor avea aceste proiecte

Guvernul considera ca prin aplicarea acestor masuri se vor casa aproximativ 20.000 de autovehicule poluante, ceea ce va conduce la scaderea poluarii.

Persoanele fizice sau juridice care pot beneficia de aceste facilitati trebuie sa aiba domiciliu sau resedinta in Romania, sa nu aiba datorii fata de bugetul de stat si sa detina un autovehicul mai vechi de opt ani.

Sursa foto: Daniel Ochoa |FOTOCHOA| / Shutterstock