„Vom extinde reteaua cu siguranta in acest an, dar decizia va tine cont de piata. Ar fi bine sa avem inca 2-3 statii. Intentionam ca sediile noastre din marile orase sa aiba si statie de incarcare,”, a declarat Martin Zmelik, seful CEZ Romania.

In acest moment, compania detine doua statii de incarcare, in Pitesti si Craiova, unde posesorii de masini electrice pot reincarca gratuit. CEZ a inceput, de asemenea, diversificarea flotei auto prin achizitia de modele electrice si hibrid. Acestea sunt utilizate de angajati in sistem carpooling, fiind adesea rezervate si pentru weekenduri.

„Calendarul de rezervari este plin; imi doresc ca oamenii nostri sa se obisnuiasca din timp si sa experimenteze noile tehnologii. Cei mai buni ambasadori ai companiei sunt angajatii, iar pentru a fi un bun ambasador trebuie sa testezi, sa conduci”, a adaugat Zmelik.

In Romania, transportul cu masini electrice este, in prezent, intr-o faza de pionerat, lipsa unei infrastructuri de statii de reincarcare de capacitate mare fiind principalul obstacol in adoptarea acestei tehnologii.

Conform unui sondaj realizat recent, 43% dintre romanii chestionati ar fi mai interesati sa cumpere o masina electrica daca „infrastructura de incarcare ar fi mai bine dezvoltata”.

Citeste si:

Zmelik a testat un model de masina electrica (Renault Zoe) pe ruta Bucuresti-Pitesti. Potrivit CEZ Romania, la intrarea in Pitesti, masina avea o autonomie de inca 48 de kilometri.

In Romania, Renault Zoe costa 20.200 euro cu TVA, fara baterii. Pentru baterii, clientii vor plati lunar o taxa de 79 euro. Modelul are 88 de cai putere si o greutate de 1428 kg.

Constructorul francez a rechemat in fabrica un sfert dintre masinile electrice deoarece ele presinta risc de avarii la furtunurile care transporta lichidul de frana.

Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, cand a preluat compania de distributie a electricitatii Electrica Oltenia.

Romanii sunt inca reticenti in a-si cumpara masini electrice din cauza, in primul rand, a pretului de achizitie. Apoi, autonomia si lipsa infrastructurii sunt alte motive care inca ii tin departe de masinile electrice.

Sursa foto: CEZ Romania