CEZ Romania va construi in 2016 inca 2-3 statii de alimentare cu curent a masinilor electrice. Compania are in vedere extinderea pe acest segment in toate marile orase din regiunea in care compania isi desfasoara activitatea de distributie a electricitatii. Unitatile ar putea fi construite in Targu Jiu, Drobeta sau Alexandria, posibil si in Bucuresti.

„Vom extinde reteaua cu siguranta in acest an, dar decizia va tine cont de piata. Ar fi bine sa avem inca 2-3 statii. Intentionam ca sediile noastre din marile orase sa aiba si statie de incarcare,”, a declarat Martin Zmelik, seful CEZ Romania.

In acest moment, compania detine doua statii de incarcare, in Pitesti si Craiova, unde posesorii de masini electrice pot reincarca gratuit. CEZ a inceput, de asemenea, diversificarea flotei auto prin achizitia de modele electrice si hibrid. Acestea sunt utilizate de angajati in sistem carpooling, fiind adesea rezervate si pentru weekenduri.

„Calendarul de rezervari este plin; imi doresc ca oamenii nostri sa se obisnuiasca din timp si sa experimenteze noile tehnologii. Cei mai buni ambasadori ai companiei sunt angajatii, iar pentru a fi un bun ambasador trebuie sa testezi, sa conduci”, a adaugat Zmelik.

In Romania, transportul cu masini electrice este, in prezent, intr-o faza de pionerat, lipsa unei infrastructuri de statii de reincarcare de capacitate mare fiind principalul obstacol in adoptarea acestei tehnologii.

Citeste si:
Ondrej Safar, noul CEO al CEZ Romania. Martin Zmelik, inapoi in Cehia
Ondrej Safar, noul CEO al CEZ...

Conform unui sondaj realizat recent, 43% dintre romanii chestionati ar fi mai interesati sa cumpere o masina electrica daca „infrastructura de incarcare ar fi mai bine dezvoltata”.

Zmelik a testat un model de masina electrica (Renault Zoe) pe ruta Bucuresti-Pitesti. Potrivit CEZ Romania, la intrarea in Pitesti, masina avea o autonomie de inca 48 de kilometri.

In Romania, Renault Zoe costa 20.200 euro cu TVA, fara baterii. Pentru baterii, clientii vor plati lunar o taxa de 79 euro. Modelul are 88 de cai putere si o greutate de 1428 kg.

Constructorul francez a rechemat in fabrica un sfert dintre masinile electrice deoarece ele presinta risc de avarii la furtunurile care transporta lichidul de frana.

Citeste si:
Grupul CEZ în România donează aproape 800.000 de lei comunităţii...
Grupul CEZ în România donează...

Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, cand a preluat compania de distributie a electricitatii Electrica Oltenia.

Romanii sunt inca reticenti in a-si cumpara masini electrice din cauza, in primul rand, a pretului de achizitie. Apoi, autonomia si lipsa infrastructurii sunt alte motive care inca ii tin departe de masinile electrice.

Sursa foto: CEZ Romania

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Angela Merkel: Germania a trecut până acum cu bine de testul coronavirusului
Setari Cookie-uri