Companiile de recrutare de personal cauta in prezent directori si personal calificat pentru echipe de cercetare si dezvoltare din Romania, Ungaria si Bulgaria. DHR International, o companie de recrutare cu birouri in 25 de tari, a explicat ca tendinta aparuta in ultimii ani in randul companiilor auto de mutare a activitatii catre Europa de Est s-a accelerat dupa referendumul pentru Brexit – semn ca producatorii de masini considera prea mari costurile ramanerii in Marea Britanie, conform News.ro.

Comentariile DHR International vin dupa ce Guvernul japonez a avertizat ca firmele cu sediul in Marea Britanie vor fi nevoite sa isi transfere o parte sau toate activitatile de productie pe continent, in cazul in care Londra nu va obtine acces la piata unica.

Potrivit companiei, personalul calificat costa cu 40% mai putin in estul Europei. O alta varianta pe care o iau in calcul constructorii de automobile este ca directorii britanici sa se mute in Europa. Renault, Daimler, Audi si Jaguar sunt cateva dintre companiile care au anuntat ca au deschis sau urmeaza sa infiinteze noi centre de operatiuni in Europa de Est.

Bulgaria este devansata numai de Germania in ceea ce priveste proportia de absolventi de inginerie, potrivit UNESCO. Renault are centre cu traditie in Romania, unde a investit peste 2,3 miliarde de euro si in care lucreaza peste 16.000 de oameni.

Sursa foto: Bohbeh / Shutterstock.com