Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in august cu 21,6% fata de aceeasi perioada din 2015, ritm accelerat fata de cel inregistrat in luna anterioara, in timp ce afacerile din serviciile prestate populatiei au incetinit in a opta luna a anului, inregistrând un avans de 2,5%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Pe seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au crescut in august cu 19,9% fata de a opta luna din 2015, iar serviciile prestate populatiei au avansat cu 5,9%.

Fata de luna precedenta, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au scazut in august cu 3,8%, ca serie bruta, si cu 0,2%, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, scrie News.ro.

In august, cea mai mare crestere - cu 39,7% fata de august 2015, pe serie bruta - s-a inregistrat la intretinerea si repararea autovehiculelor. De asemenea, comertul cu autovehicule a urcat cu 27,8%, iar afacerile din comertul cu motociclete au avansat cu 12,9% fata de a opta luna din 2015, arata datele INS.

Pe partea de servicii prestate populatiei, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in august la serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare, unde afacerile s-au majorat cu 46,2% fata de a opta luna a anului trecut, si la servicii de curatatorie de haine, cu un plus de 25,4%.

Citeste si:
Tot ce e important pentru managerii soferi: subiectele saptamanii
Tot ce e important pentru...

Cumulat, in primele opt luni ale anului, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au crescut ca serie bruta cu 17,5%, fata de primele opt luni din 2015, iar serviciile prestate populatiei au avansat cu 10,3%. Pe seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cresterile sunt de 16,7%, respectiv 11,2%.

Afacerile de retail sunt sustinute in acest an de cresterea puternica a salariilor. Ultimele statistici arata ca, in august, câstigul salarial mediu net a fost de 2.076 lei, cu 14,5% mai mare decât in luna august a anului trecut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Afacerile cu masini accelereaza: la cat au ajuns acestea
Setari Cookie-uri