Pe seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au crescut in august cu 19,9% fata de a opta luna din 2015, iar serviciile prestate populatiei au avansat cu 5,9%.

Fata de luna precedenta, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au scazut in august cu 3,8%, ca serie bruta, si cu 0,2%, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, scrie News.ro.

In august, cea mai mare crestere - cu 39,7% fata de august 2015, pe serie bruta - s-a inregistrat la intretinerea si repararea autovehiculelor. De asemenea, comertul cu autovehicule a urcat cu 27,8%, iar afacerile din comertul cu motociclete au avansat cu 12,9% fata de a opta luna din 2015, arata datele INS.

Citeste si:

Pe partea de servicii prestate populatiei, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in august la serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare, unde afacerile s-au majorat cu 46,2% fata de a opta luna a anului trecut, si la servicii de curatatorie de haine, cu un plus de 25,4%.

Cumulat, in primele opt luni ale anului, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au crescut ca serie bruta cu 17,5%, fata de primele opt luni din 2015, iar serviciile prestate populatiei au avansat cu 10,3%. Pe seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cresterile sunt de 16,7%, respectiv 11,2%.

Afacerile de retail sunt sustinute in acest an de cresterea puternica a salariilor. Ultimele statistici arata ca, in august, câstigul salarial mediu net a fost de 2.076 lei, cu 14,5% mai mare decât in luna august a anului trecut.