Proiectul de lege este semnat de senatorii PSD Sorin Bota, Ioan Denes, Mihai Fifor si Serban Nicolae si a fost depus la Senat marti, in calitate de prima Camera sesizata. Proiectul prevede ca limita de viteza in localitati este de 70 km/h pentru autovehiculele din categoriile A si B si de 60 de km/h pentru celelalte categorii de autovehicule, conform News.ro.

In plus, proiectul mai prevede ca indicatoarele rutiere provizorii de avertizare si restrictionare a vitezei in trafic aflate pe sectoarele de drum unde au loc lucrari vor fi insotite de placute aditionale, lizibile, inscriptionate cu perioada de desfasurare a lucrarilor si intervalul orar in care se executa acestea.

In plus, la expirarea perioadei de executie, inscrisa pe placutele aditionale, indicatoarele rutiere isi pierd valabilitatea. Initiatorii mentioneaza ca, prin cresterea vitezei de circulatie in interiorul localitatilor, se permite ”fluidizarea traficului pe drumurile aglomerate din Romania si reducerea timpilor de condus pentru soferi, reducandu-se oboseala acestora”.

Citeste si:

In expunerea de motive se mai mentioneaza ca este nevoie ca pe indicatoarele rutiere sa apara si perioada de desfasurare a lucrarilor pe carosabil, intrucat in prezent sunt multe indicatoare rutiere care restrictioneaza viteza, participantii la trafic fiind obligati sa le respecte desi nu mai sunt valabile.

In prezent, limita maxima de viteza in localitati este de 50 km/h. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A si B, si limite de viteza superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteza mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul Politiei rutiere.

De asemenea, pe anumite sectoare de drum, tinand seama de imprejurari si de intensitatea circulatiei, administratorul drumului, cu avizul politiei rutiere, poate stabili si limite de viteza inferioare, dar nu mai putin de 10 km/h pentru tramvaie ti de 30 km/h pentru toate autovehiculele.

Sursa foto: Heroc / Shutterstock.com