Transportatorii cer autoritatilor sa asigure cadrul necesar examinarii in limba engleza a soferilor din afara UE

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), unul dintre patronatele transportatorilor, cere Guvernului roman sa asigure cadrul necesar examinarii conducatorilor auto profesionisti in limba engleza si franceza, conditie necesara pentru angajarea acestora in contextul actualei crize de soferi profesionisti cu care se confrunta piata transporturilor rutiere din Romania si din UE, scrie News.ro.

Transportatorii sustin ca desi legislatia europeana prevede posibilitatea angajarii de conducatori auto straini din afara UE in statele membre UE, in Romania nu exista posibilitatea examinarii conducatorilor auto profesionisti in limbile engleza sau franceza pentru obtinerea atestarii profesionale obligatorii conform legislatiei nationale si europene, chiar daca proba teoretica pentru obtinerea permisului de conducere in Romania poate fi sustinuta intr-o limba straina.

“Un conducator auto strain din afara UE poate fi angajat legal in Romania de un operator roman de transport rutier de marfuri care detine o licenta comunitara, pe baza atestatului de conducator auto prevazut de Regulamentul european nr. 1072/2009 privind accesul la piata transportului rutier international de marfuri”, argumenteaza transportatorii.

Totodata, atestarea profesionala a conducatorilor auto profesionisti, respectiv detinerea unui certificat de calificare profesionala initiala (CPI), care trebuie actualizat periodic printr-un certificat de calificare profesionala continua (CPC) este o conditie obligatorie pentru a-si putea exercita meseria, in Romania si in orice stat membru UE, pentru toti conducatorii auto titulari ai permiselor de conducere corespunzatoare transportului rutier profesionist de marfuri si de persoane.

“In acest context, UNTRR solicita Guvernului Romaniei sa realizeze de urgenta toate demersurile necesare pentru asigurarea posibilitatii angajarii legale in Romania de conducatori auto din terte tari conform regulamentului european 1072/2009, prin stabilirea cadrului necesar sustinerii probelor teoretice si practice pentru obtinerea atestatelor CPI/ CPC pentru conducatorii auto profesionisti de transport marfa si persoane, in limbile engleza si franceza”, precizeaza UNTRR.

Citeste si:
UNTRR solicita ca legislatia RCA sa nu fie modificata
UNTRR solicita ca legislatia...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Transportatorii sustin ca aceasta masura vine in sprijinul operatorilor romani de transporturi rutiere de marfa si persoane, in contextul crizei de soferi profesionisti de pe piata romaneasca si europeana.

La inceputul acestui an, UNTRR a semnalat criza de soferi profesionisti, solicitand sa fie tratata ca o prioritate, prin masuri care sa asigure formarea tinerilor de la varsta de 18 ani ca soferi profesionisti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri