Pericol pe sosea: Jumatate dintre romanii opriti de RAR conduc masini cu cel putin o neconformitate tehnica

Registrul Auto Roman a verificat anul trecut in trafic 76.678 de vehicule in toata tara, dintre care 50% au avut cel putin o neconformitate tehnica, iar 5% prezentau pericol iminent de accidente.

Masinile aveau defectiuni grave la sistemele de franare si directie, la punti si fuzete.

Din punct de vedere al sigurantei rutiere insa, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,42%.

"Rezultatele controalelor desfasurate in trafic nu reflecta starea generala a parcului auto din Romania, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Politie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni", a declarat directorul general al Registrului Auto Roman, George-Adrian Dinca.

In urma testarilor realizate, la 25,11% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat neconformitati legate de poluare.

Citeste si:
Cât costă una dintre cele mai rare sticle cu șampanie din lume
Cât costă una dintre cele mai...

Din totalul vehiculelor verificate, 2,65% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspectiei tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirata, dovezi de efectuare a ITP false).

Din totalul vehiculelor verificate in intreaga tara aproximativ 23,78% au fost mai vechi de 15 ani, 33,23% aveau intre 11 si 15 ani, iar 12,58% aveau intre 9 si 10 ani. Au fost oprite si vehicule mai noi: 5,38% aveau intre 1 si 3 ani si 25,03% intre 4 si 8 ani.

Procentajul de respingere in functie de vechime arata ca 60,54% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformitati, fata de 43,40% dintre cele cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani sau 28,24% la cele mai noi de 3 ani.

In urma controalelor mixte desfasurate in judetul Bucuresti de catre Registrul Auto Roman si Politia Rutiera, pe parcursul anului 2016 au fost aplicate 27.275 sanctiuni, au fost retinute 688 permise de conducere si 20.684 de certificate de inmatriculare.

Citeste si:
Mită de un milion de euro ascunsă în ligheane și găleți
Un milion de euro ascunși în...

Despre autor

Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri