15 Mai 2017

Atacul informatic a afectat si Dacia. Mai multi angajati au fost trimisi acasa sambata dimineata



Constructorul auto Dacia a fost afectat de valul de atacuri cibernetice care a lovit vineri zeci de tari, fluxul de productie a avut de suferit, mai multi angajati au fost trimisi acasa sambata dimineata.

O parte a activitatii de productie a fost afectata de disfunctionalitati ale sistemelor informatice, scrie News.ro.

"O parte a activitatii de productie a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectata de disfunctionalitati ale sistemelor informatice si mai multi angajati au fost trimisi inapoi la domiciliu, in cursul diminetii de sambata, 13 mai. Masura a fost luata pentru a preveni extinderea disfunctionalitatilor care, la o prima vedere, sunt o consecinta a atacului cibernetic care a avut loc la nivel global. Pe platforma de la Mioveni a fost convocata o celula de criza care urmareste evolutia situatiei. Vom reveni cu detalii pe masura ce vom avea noi informatii”, se arata in comunicatul companiei.

Jianu a subliniat ca legislatia din Romania trebuie modificata in conformitate cu directiva europeana NIS, privind securitatea retelelor si sistemelor informatice. Potrivit directivei, companiile care furnizeaza servicii esentiale si furnizorii de servicii digitale trebuie sa se conformeze unor norme care vizeaza reducerea riscului cibernetic.

”Trebuie modificata legislatia din Romania, in conformitate cu directiva NIS. Nu putem sa stim in prezent ce companii sau institutii au fost afectate, legea nu le obliga sa raporteze aceste atacuri. Ele pot cere ajutorul Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO)”, a declarat Jianu.

Un val de atacuri cibernetice a afectat vineri zeci de tari, parand sa exploateze un defect dezvaluit in documente divulgate de la Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA). Atacurile au folosit o tehnica cunoscuta sub numele de ransomware, care blocheaza fisierele utilizatorilor cu scopul ca acestia sa plateasca o suma de bani in moneda virtuala Bitcoin.

Un cercetator in domeniul securitatii cibernetice pare ca a descoperit un ”intrerupator al distrugerii” care poate impiedica propagarea ransomware-ului WannaCry - pentru moment -, care a provocat atacuri cibernetice cauzand ravagii la nivel mondial, a declarat acesta sambata pentru AFP.



Citeste si