11 Iulie 2017

Nu doar sistemul greoi din Romania pune piedici investitorilor. Slovenia este la un pas de a pierde o investitie de 1,2 MLD. euro intr-o fabrica de masini



Canadienii de la Magna International sunt nemultumiti de sistemul greoi din Slovenia si au declarat ca vor investi in alta tara din Europa, posibil Ungaria sau Croatia, daca slovenii nu aproba in curand prima faza a proiectului de 1,2 miliarde euro care consta intr-o uzina de masini, scrie Automotive News Europe.

Magna si-a prezentat planul de a construi o fabrica de masini in Slovenia, care va crea aproximativ 6.000 de locuri de munca, iar prima faza cuprinde construirea unui atelier de vopsitorie care ar avea 400 de angajati.

Cu toate acestea, proiectul implica achizitionarea unor terenuri in nord-estul Sloveniei, care nu a fost inca finalizata. Secretarul de stat la Ministerul Economiei, Ales Cantarutti, a declarat ca sansele pentru aprobarea proiectului au fost de 60%-40%.

"Lucram la un Plan B, dar nu pot sa intru in detalii cu privire la acest lucru. Slovenia este inca prioritatea noastra nr. 1 si speram ca vom putea merge mai departe", a declarat purtatorul de cuvant al Magna, Rej Husetovic.

Magna ia in calcul Ungaria si Croatia ca locatii alternative daca Slovenia nu acorda demararea proiectului in viitorul apropiat. Noua fabrica va prelua din contractele pe care le primeste fabrica din Graz, Austria.

Cantarutti a declarat ca Slovenia intentioneaza sa incheie o dezbatere publica privind aspectul ecologic al investitiei Magna la sfarsitul acestei luni, iar guvernul spera sa poata da unda verde proiectului.

In decembrie, parlamentul sloven a adoptat o lege pentru a accelera achizitionarea de terenuri unde Magna urmeaza sa-si construiasca fabricile, iar Cantarutti a spus ca aproape toate achizitiile de teren au fost aprobate, iar ultima urmeaza sa fie rezolvata saptamana viitoare.

Magna este locul 3 intr-un top realizat de Automotive News Europe cu cei mai importanti 100 de furnizori la nivel mondial, avand vanzari de 36,4 miliarde de dolari in 2016, din care Europa a reprezentat 34% din total.



Citeste si