OMV Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, incepe forajul intr-o zona noua in Marea Neagra, in apele de mica adancime din cadrul blocului Istria.

In cadrul acestei campanii vor fi forate patru sonde noi: trei sonde in zacaminte existente si o sonda de explorare.

”Desi zacamintele offshore din Marea Neagra au un istoric de productie de 30 de ani, ele continua sa furnizeze o parte importanta din productia totala a grupului. Prezenta campanie de foraj este in linie cu strategia noastra de a exploata la maximum potentialul portofoliului nostru cheie si de a produce cat mai eficient pentru a gestiona declinul natural al productiei”, a declarat Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Upstream.

Campania de foraj include saparea a doua sonde pana la sfarsitul acestui an si a altor doua sonde pana la mijlocul anului 2018, cu investitii estimate la aproximativ 70 milioane de euro. Sondele sunt planificate a fi forate la adancimi de pana la 2.000 metri sub nivelul marii.

Explorarea platoului continental romanesc din Marea Neagra a fost demarata inca din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980, iar prima productie pe mare a inceput in anul 1987. In prezent, OMV Petrom are operatiuni de explorare, dezvoltare si productie in apele de mica adancime (blocul Istria) si operatiuni de explorare in parteneriat cu ExxonMobil in apele de mare adancime (Neptun Deep).

Productia de titei si gaze din apele de mica adancime (blocul Istria) este de circa 30.000 bep/zi, reprezentand circa 18% din productia grupului in Romania. Productia anuala de titei si gaze provenita din Marea Neagra este echivalenta cu cea necesara pentru a incalzi 1 milion de gospodarii timp de un an sau pentru a face plinul la 4,4 milioane de autoturisme.

Productia provine din cinci zacaminte aflate in exploatare: Lebada Est (descoperit in 1979), Lebada Vest (descoperit in 1984), Sinoe (descoperit in 1988), Pescarus (descoperit in 1999) si Delta (descoperit in 2007).

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 64 milioane bep in 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a 785 benzinarii, la sfarsitul lunii iunie 2017, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 12,57%, iar 15,79% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In aceasta perioada, compania a alocat aproximativ 49 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri