Romanii au preferat la inceput de an sa cumpere masini noi cu banii jos, evitand leasingul financiar sau operational. Circa 70% din masinile noi cumparate anul acesta au fost achitate inainte de a parasi showroom-urile.

Leasingul a fost preferat de 31% dintre cumparatorii de automobile noi de import in ianuarie, in timp ce pentru plata cash sau in rate ponderea a fost de 69%. Dintre cele 7.100 de autoturisme vandute in ianuarie, 2.100 de unitati au fost in leasing si 5.000 de masini au fost platite cu banii jos, reiese din datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Marcile a caror modele de masini noi au fost cumparate cash in procent de peste 70% au fost Alfa Romeo, Citroen, Honda, Hyundai, Jaguar, MINI, Nissan, Opel, Porsche, Renault, Seat, Suzuki, Toyota, VW, Volvo.

In ceea ce priveste vanzarile de autotursime noi in leasing, marcile cu un mare procent de clienti care platesc rate au fost BMW, DS, Lexus, Mazda, SsangYong, Mercedes-Benz, Mitsubishi.

Sursa foto: By ESB Professional/Shutterstock

Daca la autoturisme ponderea leasingului a fost de 31%, la capitolul vehicule comerciale usoare de import a fost de 53%. Astfel, dintre cele 1.200 vehicule de sub 3,5 tone vandute, 660 au fost achizitionate prin leasing. Dacia a vandut in sistem leasing 69% dintre masinile comercializate. Topul marcilor din import este condus de Ford cu 179 vehicule, Renault cu 77 si Mercedes-Benz cu 75 de vehicule utilitare vandute in leasing.

Pe segmentul vehicule comerciale de peste 3,5 tone si autobuze din import, 33% dintre cele 650 unitati vandute au fost achizitionate prin leasing. Marcile cele mai cautate au fost Mercedes-Benz cu 47 unitati vandute prin leasing si Volvo Trucks cu 39 de unitati.

Dupa primele doua luni, Romania se situeaza pe pozitia 16 in UE, cu un volum de 20.521 masini noi inmatriculate, o crestere cu +33.6% fata de perioada similara din 2017.

Piata auto a urcat anul trecut la un nivel record, inmatricularile de autoturisme noi au depasit 105.000 de unitati, iar cele de masini second-hand aduse din Europa de Vest au depasit 518.000 de unitati, potrivit Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Sursa foto: By Roman Seliutin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri