O masina noua se devalorizeaza cu 50% in primii 3 ani de utilizare si cu inca 10-20% dupa inca 3 ani, a declarat Razvan Pavel, managing partner autoDNA.ro, in cadrul unei intalniri organizate la Salonul International de Automobile Bucuresti (SIAB).

Managerii din industria auto spun ca un autoturism nou odata ce paraseste dealership-ul cu noul proprietar valoreaza cu 20% mai putin desi masina este practic noua.

Masina noua sau second-hand, care este cea mai buna achizitie?

Pentru a avea un raspuns la intrebarea masina noua sau second-hand, ce masina este mai buna pentru bugetul unui roman, vom face un calcul pe o masina de 10.000 euro, care poate fi trecuta in categoria masini ieftine daca o cumparam noua.

Masina noua - 10.000 euro Masina second-hand 3 ani vechime - 5.000 euro
Devalorizare in primii 3 ani - 50% Devalorizare in primii 3 ani - 20%
Mentenanta, defectiuni Mentenanta, defectiuni
Costuri de asigurare Costuri de asigurare
Impozit Impozit
Rovigneta Rovigneta
Consum combustibil Consum combustibil - + 10-20%

O masina noua ajunge sa coste la jumatate din pretul de achizitie dupa primii 3 ani, insa, teoretic, proprietarul nu va avea costuri legate de defectiuni sau cu un consum de combustibil mai ridicat decat cifrele corespunzatoare unui motor din categoria cilindrica respectiva. Una peste alta la o masina noua de 10.000 euro ai pierdut 5.000 euro in trei ani chiar daca ai tinut-o in garaj.

In schimb, atunci cand cumperi o masina care are deja 3 ani de folosinta (valoare 5.000 euro) si o mai tii inca 3 ani devalorizarea va fi mult mai mica, de 10-20% (500-1.000 euro) si se poate considera ca ai facut o afacere mai buna decat sa o cumperi noua. Insa, in unele cazuri, daca nu ai ales bine masina, poti sa te trezesti in scurt timp cu cheltuieli suplimentare, uneori de peste 1.000 euro, legate de defectiuni. Alte cheltuieli la o masina rulata, care nu se regasesc si la o masina noua pot fi cele cu combustibilul, pentru ca o masina uzata poate inregistra cifre cu 10-20% mai mari. Daca facem un calcul pesimist si scadem din cei 5.000 euro un cost de 1.000 euro devalorizare si inca 1.000 euro defectiuni, plus inca 500 euro o diferenta de consum de combustibil rezulta ca ai pierdut 2.500 euro dupa trei ani de folosinta.

Referitor la defectiunile care pot aparea la o masina second-hand dupa achizitie, Razvan Pavel spune intr-o prezentare realizata impreuna cu Institutul de Studii Financiare ca "doar 10% dintre cumparatori aleg sa verifice profesionist masina inainte de cumparare, in timp ce 90% dintre romani cred in povestea vanzatorului si nu mai verifica kilometrajul sau uzura, reparatiile caroseriei. Peste 65% din masinile verificate au probleme ascunse".

Cei mai multi romani verifica inainte de cumparare masinile cu varsta intre 6 si 10 ani (50% din verificari), in timp ce doar 5% din verificari sunt pentru masini peste 15 ani.

Platforma de verificare online a istoricului masinilor autoDNA.ro activeaza pe piata din Romania din 2015, sub forma de franciza, avandu-si sediul central in Polonia. In cei peste 10 ani de activitate la nivel international, autoDNA.ro a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori din Europa pentru date despre istoricul automobilelor.

Sursa foto: bikeriderlondon/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri