11 Aprilie 2018

DRPCIV poate suspenda inmatricularea vehiculelor. Puteti verifica online daca circulati ilegal



Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) poate conform Codului Rutier sa suspende inmatricularea masinilor in anumite situatii, iar soferii prinsi in aceasta situatie risca o amenda de 2900 lei. Pentru a verifica starea de inmatriculare a vehiculului puteti accesa site-ul drpciv.ro sectiunea servicii online/ stare inmatriculare.

Informatiile pe care trebuie sa le completati pentru a afla daca vehiculul pe care il conduceti are interdictie temporara de a circula pe soselele din Romania sunt o adresa de e-mail, seria de sasiu si numarul de inmatriculare.

"Pe strazile din Romania, in diferite perioade ale anului, circula pana la 2,5 milioane de automobile fara RCA. Cel putin doua din zece masini asigurate in Romania, adica peste 1,1 milioane de autovehicule, au RCA pentru cel mult o luna. In cazul persoanelor fizice, procentul asigurarilor pe o luna este chiar mai mare si exista deja portofolii unde el il depaseste pe cel al politelor pe un an", arata statisticile oficiale citate de Capital.ro.

Inmatricularea vehiculelor va putea fi suspendata (interzicerea temporara a dreptului de a pune in circulatie si a utiliza un vehicul pe drumul public) in urmatoarele cazuri:

- atunci cand cumparatorul nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termen de 90 de zile de la data dobandirii
- atunci cand ITP-ul a expirat

Interdictia de a circula cu un vehicul va fi data atunci cand:

- masinile nu corespund din punct de vedere tehnic
- masinile nu au asigurare RCA
- masinile au inmatricularea suspendata

Amenzi de circulatie 2018

Chiar daca salariului minim brut a fost majorat de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 lei si ar fi trebuit sa conduca automat la amenzi mai mari (n.r. Codul rutier prevede ca un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie), Guvernul a decis ca punctul-amenda sa ramana la 145 de lei anul acesta.

clasa I: doua sau 3 puncte-amenda (290 - 435 lei);
clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda (580 - 725 lei);
clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda (870 - 1.160 lei);
clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amenda (1.305 - 2.900 lei;);
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda (3.045 - 14.500 lei).



Citeste si