Piata auto a atins cel mai bun nivel din ultimii noua ani, vanzarile de masini noi au crescut cu 33%, la peste 60.000 de vehicule in prima jumatate a anului 2018, conform unei analize Autovit.ro asupra datelor oferite de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

In luna aprilie au fost inregistrate sub 8.000 de masini, in timp ce luna iunie a fost o luna de crestere, cu peste 12.000 de unitati. Startul programului Rabla in luna martie a acestui an, mai repede decat in alti ani, a crescut interesul fata de vehiculele noi si este posibil ca la final de an peste 15% dintre masinile noi sa fie achizitionate prin acest program.

"In aceste conditii, piata masinilor noi are toate sansele sa incheie anul cu peste 120.000 de unitati", considera reprezentantii Autovit.ro.

Numarul inmatricularilor de masini second-hand din import a fost in prima parte a anului de aproape patru ori mai mare decat cel al masinilor noi, iar in cele sase luni variatiile au fost mici (cu maxim de 41.500 in martie si un minim de aproximativ 36.500 in aprilie).

Reinmatricularile au avut valori foarte puternice, cu peste 53.000 de unitati in luna mai. Cel mai probabil, piata masinilor de import second-hand nu va atinge pragul de jumatate de milion in acest an, dar tranzactiile auto pe plan intern vor putea compensa acest lucru.

Situatia in primul semestru, in ultimii cinci ani (sursa – DRPCIV)

Topul marcilor auto

In topul marcilor auto cu cele mai multe anunturi noi adaugate lunar, primele patru locuri sunt detinute de autoturismele germane: Volskswagen ocupa locul intai cu 16,3%, BMW cu 14,3%, Mercedes-Benz cu 12,1% si Audi cu 10%.

Aceleasi marci au fost si cele mai cautate de catre cumparatori in perioada ianuarie-iunie 2018, topul fiind completat de brandurile Ford, Opel, Skoda, Renault, Dacia si Toyota. Cand vine vorba de cele mai cautate modele de autoturisme, Volkswagen Passat, Audi A4, BMW Seria 3, Volkswagen Golf si BMW Seria 5 au ramas in topul preferintelor romanilor, la fel ca in anul precedent.

Peste un sfert dintre masinile de pe platfoma Autovit.ro sunt produse dupa 2014 si doar 1,5% sunt mai vechi de anul 2000. Cele mai vechi sunt modele Land Rover si Triumph de dinainte de 1970.

Atunci cand ne referim la pret, in ultimul an, pe Autovit.ro a continuat cresterea ponderii masinilor de peste 15.000 de euro, cu 31% din total, reprezentand cu patru procente mai mult fata de ultimul an, iar ponderea masinilor de sub 3.000 de euro a scazut cu cinci puncte procentuale. Astfel, masinile cu preturi cuprinse intre 1-3.000 euro insumeaza 11% dintre anunturi, iar cele de peste 20.000 euro insumeaza 21%. Cea mai scumpa masina a momentului de pe Autovit.ro este un Rolls Royce Phantom de 544.000 de euro.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri