Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului si Ministerului Afacerilor Interne (MAI) masuri urgente pentru reducerea perioadei de inmatriculare pentru autovehiculele comerciale, de la peste 30 de zile la 1 zi, intrucat acestea sunt mijloace de productie, iar imposibilitatea operarii acestora genereaza costuri si pierderi pentru firmele de transport rutier si pentru economia Romaniei.

In prezent, transportatorii rutieri romani trebuie sa astepte de la cateva zile, in judete precum Bucuresti (1 zi), Suceava (1 zi), Mehedinti (2 zile), Neamt (3 zile) sau Dolj (5 zile), pana la peste 30 de zile in judete precum Bacau (32 de zile), Botosani (35 de zile), Dambovita (35 de zile), Alba (44 de zile), Sibiu (41 de zile), Brasov (43 de zile), Timis (30-60 de zile), Iasi (41 de zile), Bistrita-Nasaud (60 de zile) sau chiar 91 de zile la Vaslui, pentru a putea realiza o programare in vederea depunerii documentelor necesare obtinerii certificatelor de inmatriculare pentru autovehicule.

Astfel, transportatorii rutieri romani nu isi mai pot onora contractele in desfasurare, intrucat vehiculele comerciale sunt blocate nejustificat de mult din cauza procedurilor de inmatriculare.

Aproape un sfert din exportul total de servicii al Romaniei din 2017, de peste 20 miliarde euro, a fost realizat de ramura transportului rutier, fiind principala ramura contribuitoare la exportul de servicii, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei si Consiliului de Export al Romaniei.

In 2017, transportul rutier a contribuit cu 4,75 miliarde euro la exportul de servicii al Romaniei, avand o contributie cu 22% mai mare decat intreaga ramura de servicii telecom si IT la exportul de servicii al Romaniei. Totodata, industria transporturilor rutiere are o contributie la Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei in crestere in ultimii ani, fiind principala modalitate de transport utilizata pentru exporturile realizate din tara noastra.

Majoritatea romanilor cred ca...
Citeste si: Coruptia, cea mai mare ingrijorare a romanilor

UNTRR solicita Guvernului Romaniei si MAI masuri urgente prin care sa se asigure inmatricularea autovehiculelor comerciale in aceeasi zi si sa intreprinda toate demersurile necesare pentru implementarea imediata a acestor masuri, in vederea deblocarii activitatii transportatorilor romani afectati.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala, neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 16.000 de firme inscrise - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Sursa foto: Taina Sohlman / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Rusu (CNA): Guvernul si PSD boicoteaza referendumul pe Justitie