Ministerul Transporturilor organizeaza, luni, dezbatere publica pe marginea proiectului de Ordin al ministrului Transporturilor pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2018 - 2022, scrie Agerpres.

Ordinea de zi a sedintei cuprinde urmatoarele puncte: prezentarea proiectului de act normativ si prezentarea si discutarea observatiilor si propunerilor referitoare la proiectul de act normativ.

Potrivit instrumentului de motivare care insoteste proiectul, Compania Nationala de Cai Ferate 'CFR' SA a elaborat proiectul acestei strategii, care este corelata cu Master Planul General de Transport al Romaniei, precum si cu Planul de administrare a companiei.

"In conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) din Legea nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din Romania in spatiul feroviar unic european 'statul roman, prin Ministerul Transporturilor, asigura dezvoltarea infrastructurii nationale de cale ferata pe baza unei finantari sustenabile a sistemului feroviar, tinand cont de necesitatile pietei interne a transporturilor si de nevoile generale ale Uniunii Europene, inclusiv de necesitatea de a coopera cu statele terte vecine. In acest scop, Ministerul Transporturilor, cu consultarea administratorului infrastructurii, elaboreaza strategia indicativa de dezvoltare a infrastructurii in vederea satisfacerii necesitatilor viitoare de mobilitate, in ceea ce priveste intretinerea, reinnoirea si dezvoltarea infrastructurii. Strategia respectiva acopera o perioada de cel putin cinci ani si este reinnoibila. Dupa consultarea partilor interesate, aceasta strategie se publica de catre Ministerul Transporturilor si se transmite Comisiei Europene'", se spune in document.

Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare acopera un orizont de timp de 15 ani si indica directiile de actiune strategica necesare pentru reabilitarea transportului feroviar pe piata interna a transporturilor si pentru integrarea in sistemul feroviar unic european.

"In conformitate cu prevederile Legii nr. 202/2016, mentionate anterior, documentul se focalizeaza pe identificarea si cuantificarea actiunilor strategice considerate prioritare pentru intervalul 2018 - 2022", se precizeaza in documentul citat.

Potrivit strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare, costurile totale necesare in perioada 2018 - 2022 pentru implementarea acesteia sunt estimate la 12,181 miliarde de euro sau 56,032 miliarde de lei. Pentru 2018, ar fi fost necesare 1,393 miliarde de euro (6,406 miliarde de lei), iar anul viitor ar fi necesari 1,804 miliarde de euro (8,299 miliarde de lei).

Din total, costurile totale necesare pentru reinnoirea infrastructurii feroviare sunt preconizate a ajunge la 1,119 miliarde de euro (5,147 miliarde de lei), cele pentru intretinere si reparatii la 1,811 miliarde euro (8,331 miliarde lei), in timp ce pentru proiecte de investitii sunt prevazute 9,251 miliarde de euro (42,554 miliarde de lei).

Conform prevederilor OUG nr. 12/1998, costurile privind intretinerea si repararea infrastructurii feroviare si cele privind reinnoirea infrastructurii feroviare trebuie finantate din fonduri publice nationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri