Benzinariile vor avea simboluri noi la pompa peste 10 zile. Iata cum arata si ce inseamna fiecare

Benzinariile vor avea peste 10 zile, din 12 octombrie, simboluri noi afisate la pompele de carburanti, odata cu intrarea in vigoare a noii etichetari europeane a combustibilului.

Directiva 2014/94 din partea Consiliului Parlamentului European intra in vigoare la 12 octombrie 2018, creand un nou sistem de etichetare a carburantilor, care va ajuta conducatorii auto sa aleaga combustibilul cel mai compatibil cu vehiculele lor, scrie frotcom.com.

Desi gatul de umplere al rezervorului unei masini pe benzina este intotdeauna mai mic decat in cazul celor diesel pentru a preveni alimentarea accidentala cu motorina, in cazul autoturismelor diesel nu se poate preveni alimentarea cu benzina, de aceea noile simboluri ar trebui sa ajute soferii.

Standardul impune atat statelor membre, cat si statelor SEE (Spatiul Economic European) sa furnizeze o eticheta unica de identificare a combustibilului pe capacul rezervorului pentru toate autoturismele noi, motociclete si vehicule grele, precum si pe pompele de combustibil din statiile de distributie.

Formatul acestor etichete a fost standardizat pentru a asigura identificarea clara a diferitelor tipuri de combustibil disponibile pe piata europeana.

Citeste si:
Un combustibil realizat din CO2 din aer ajunge pe piață anul acesta
Un combustibil realizat din...

Incepand cu luna octombrie a acestui an, vechea etichetare va disparea de la statiile de distributie si vor aparea 13 simboluri noi:

  • B7, B10 si XTL intr-un format patrat pentru motorina
  • E5, E10 si E85 intr-un format de cerc pentru benzina
  • H2 pentru hidrogen
  • CNG pentru gaze naturale comprimate
  • GPL pentru gaz petrolier lichefiat
  • GNL pentru gazele naturale lichefiate

Categoria de combustibili gazosi este deosebit de importanta deoarece constituie "combustibili alternativi", ceea ce inseamna ca el inlocuieste sursele de petrol fosil in furnizarea de energie pentru transport si are potential de a contribui la imbunatatirea emisiilor de CO2, sporind astfel performanta ecologica a sectorul transporturilor.

Noile etichete vor fi distribuite in toate cele 28 Statele membre ale Uniunii Europene, SEE (Islanda, Lichtenstein si Lichtenstein, Norvegia), precum si Macedonia, Serbia, Elvetia si Turcia

Foto: frotcom.com

Citeste si:
Rompetrol, 12 noi stații deschise în primele 4 luni
Rompetrol, 12 noi stații...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri