A fost infiintat fondul de investitii in energie kazah - roman, care are doua proiecte majore cu o valoare a investitiilor ce depaseste 200 de milioane dolari, urmand sa fie create aproximativ doua mii de locuri de munca.

KazMunayGas International (KMGI) si Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) detinuta de Ministerului Energiei au semnat contractul de asociere prin care se infiinteaza Fondul de investitii in energie kazah - roman, conform prevederilor Memorandumului de Intelegere dintre statul roman si KMGI (fostul Grup Rompetrol).

Fondul kazah - roman preconizeaza un nivel investitional de aproximativ 1 miliard de dolari pe o durata de 7 ani. Contributia KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contributia statului roman in valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitata de catre KMGI.

Structura actionariatului fondului de investitii ce va derula proiecte in domeniul energiei este: KMGI - 80% si statul roman - 20%.

80 de benzinarii noi in reteaua Rompetrol

Unul dintre proiecte este extinderea cu aproximativ 80 de statii a retelei de benzinarii pe piata locala. Noile statii vor fi dezvoltate prin investitii de tip greenfield, suma totala estimata ridicandu-se la 100 de milioane de dolari.

Cel de-al doilea proiect este constructia unei centrale de cogenerare (de producere combinata de energie electrica si termica) pe platforma Petromidia, in parteneriat cu Uzina Termoelectrica Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atat orasul Navodari, cat si rafinaria Petromidia. Valoarea investitiei se ridica la 120 de milioane de dolari si se estimeaza ca proiectul va fi finalizat in 4 ani din momentul demararii.

Statul roman, prin SAPE este reprezentat la nivelul tuturor organelor de conducere ale Fondului. Astfel, in conformitate cu structura actionariatului, SAPE va desemna un membru in componenta Consiliului de Administratie, partile agreand desemnarea cate unui membru SAPE si la nivelul Consiliului Director si a Comitetului de Initiere a Investitiilor.

Memorandumul de Intelegere dintre KMGI (fostul Grup Rompetrol) si statul roman, incheiat in anul 2013, prevede mecanismul de privatizare al actiunilor detinute de statul roman in Rompetrol Rafinare SA si crearea unui fond de investitii comun in domeniul energetic.

KMGI este detinuta de Compania Nationala de Petrol si Gaze din Kazahstan, KazMunayGas. Grupul petrolier KMGI desfasoara operatiuni majore in domeniile rafinare, petrochimie, retail si trading pe 11 piete internationale.

In Romania, KMGI opereaza rafinaria Petromidia Navodari - cea mai mare unitate de profil, rafinaria Vega Ploiesti - cea mai veche unitate de profil in functiune (1905) si unicul producator de bitum si hexan, dar si o vasta retea de distributie a carburantilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri