Primaria Cluj-Napoca, condusa de Emil Boc, va achizitiona 25 de autobuze electrice cu incarcare din mers, considerate cele mai performante mijloace de transport electric unde exista linie de troleibuze.

Primarul Emil Boc a declarat, joi, in cadrul sedintei Consiliului Local Cluj-Napoca, in care s-a aprobat achizitia de autobuze, ca municipalitatea urmareste prin acest proiect imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, precum si asigurarea unui transport in comun nepoluant. Clujul este primul oras din Romania care detine autobuze electrice si va fi si primul care va avea autobuze electrice cu o tehnologie sofisticata, de ultima ora, scrie Ziare.com.

"Primaria Cluj-Napoca a luat decizia de a avea un transport ecologic, verde, nepoluant, pentru ca sanatarea locuitorilor sa nu fie pusa in pericol. Suntem singurul oras din Romania care are in circulatie autobuze electrice si, continuand pe aceeasi linie, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat achizitia a 25 de autobuze electrice articulate cu incarcare din mers pe linia de troleibuze, acestea fiind considerate cele mai performante mijloace de transport electric unde exista linie de troleibuze.

Acest tip de autobuz imbina calitatile troleibuzului si autobuzului electric fiind superior fiecaruia dintre ele luate in parte. Investitia se ridica la 115,7 milioane de lei, din care 80% se asigura de Autoritatea Fondului de Mediu.

Noile autobuze electrice cu incarcare din mers pot circula pe un traseu care include partial o linie de troleibuz si partial fara linie de troleibuz. Pot fi incarcate la orice linie de troleibuz, in mers sau in stationare, sau de la statiile lente de incarcare a bateriilor care sunt amplasate in autobazele CTP, incarcarea bateriilor se poate face prin cuplare la orice linie de troleibuz atunci cand situatia o impune.

Citeste si:
Cluj: suprafata de birouri livrata urmeaza sa scada cu 14% in 2020
Cluj-Napoca, piata de spatii...

Noul autobuz poate inlocui oricand un troleibuz din flota, iar in cazul unei pene de curent pe linie, se poate deplasa pana la capatul traseului sau chiar pe intreg traseul.

Clujul are deja 11 autobuze electrice. Cum arata situatia din Bucuresti?

Parcul auto al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca include in prezent 11 autobuze electrice cumparate cu fonduri elvetiene, municipalitatea clujeana avand in plan cumpararea altor 30 de autobuze electrice din fonduri europene.

In paralel, primarul Gabriela Firea cumpara pentru Bucuresti sute de autobuze diesel poluante de la turci. Valoarea tranzactiei este 100 milioane de euro plus TVA. Autobuzele sunt de trei tipuri in functie de traseele pe care vor circula: 320 de autobuze de 12 m, 50 autobuze de 10,7m si 30 de autobuze de 18m.

Autobuzele, conform caietului de sarcini, "dispun de toate facilitatile necesare la standarde europene: sunt doatate cu aer contitionat, incalzire si ventilatie; dispun de sistem de informare a calatorilor, acces facil pentru persoanele cu dizabilitati, dispun de supraveghere video si in exteror si in interior, sistem de validare modern".

Citeste si:
Kaufland extinde parteneriatul cu Glovo si in Cluj-Napoca
Kaufland extinde...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Zona importanta a Capitalei ramane blocata cel putin pana in decembrie