Enel X Romania anunta investitii de pana la 20 milioane euro in cel mai mare plan de infrastructura pentru mobilitatea electrica din tara.

Pana in 2023, vor fi in functiune pana la 2.500 de puncte de incarcare pentru masini electrice (circa 1.200 de statii) in toate regiunile Romaniei, pe principalele drumuri din tara, precum si in majoritatea marilor orase, Bucuresti, Timisoara, Constanta, etc.

"Prin acest plan de dezvoltare a unei infrastructuri de incarcare in urmatorii cinci ani, vom contribui la un transport mai curat si mai sustenabil in toata Romania", a declarat Marius Chiriac, director al Enel X Romania.

Primele puncte de incarcare vor fi instalate in 2019 in Bucuresti, Timisoara si Constanta. Circa 300 de puncte de incarcare urmeaza sa fie instalate anul viitor.

Statiile vor fi amplasate in centre comerciale, supermarketuri, restaurante si hoteluri care doresc sa atraga utilizatorii de vehicule electrice. Instalarea si mentenanta nu presupun costuri, in schimbul punerii la dispozitie a locurilor de parcare.

Este prevazuta instalarea de statii cu putere de 22 kW (Quick), 50 kW (Fast) si peste 150 kW (Ultrafast).

Un drum Bucuresti - Constanta (230 km) va costa 35 lei cu o masina electrica in loc de 90 lei cu o masina pe combustibil.

Noile produse fac parte din recent lansata gama “Juice Family”:

- JuicePole: statie de incarcare ce va fi instalata in orase, facilitand experienta de incarcare cu ajutorul noului ecran si integrarii cu aplicatia Enel X Recharge. Aceasta poate asigura incarcarea simultana a doua vehicule, prin curent alternativ, si este echipata cu cele mai noi tehnologii de conectivitate. Juice Pole poate fi activat cu ajutorul Enel X Recharge App, care permite utilizatorilor sa identifice o statie din apropiere, sa rezerve un punct de incarcare, precum si sa monitorizeze incarcarea bateriei in timp real, prin intermediul telefonului mobil.
- JuiceBox: noua statie tip box care poate fi instalata la locuinte individuale, fiind disponibila si in versiune comerciala pentru incarcarea flotelor de vehicule.
- JuiceLamp: solutia creata de Enel X care integreaza infrastructura de iluminat public cu cea de incarcare. Aceasta este o ”lampa LED inteligenta” care, pe langa asigurarea unei eficiente ridicate si a controlului de la distanta, ofera posibilitatea de a incarca doua vehicule in acelasi timp. JuiceLamp poate fi de asemenea configurata pentru supraveghere video, monitorizarea calitatii aerului, conectivitate prin fibra optica sau Wi-Fi urban.

In relatia cu partenerii pe termen lung, Enel X Romania poate:
-sprijini companiile sa analizeze datele privind operarea flotelor, oferind solutii de incarcare personalizate pentru vehicule, bazate pe nevoile specifice ale clientilor;
-oferi un instrument complet administrare a infrastructurii de incarcare, Recharge Manager
-extinde infrastructura in functie de necesitatile flotei: JuiceStation este o solutie competitiva si eficace, care permite companiilor sa conecteze o serie de Juice Box, in versiunea comerciala.

Enel X este o noua divizie globala a Enel, dedicata dezvoltarii de produse si servicii digitale inovatoare in domeniile in care energia are cel mai mare potential de transformare: orase, locuinte, industrii si mobilitate electrica.

Oferta de masini 100% electrice la vanzare in Romania este destul de mica, doar 7 modele gasim la importatori: BMW i3, VW e-Up!, Volkswagen e-Golf, Kia Soul EV, Mitsubishi i-Miev, Renault Zoe si Twizy.

In Europa, cele mai cautate modele de masini electrice sunt: Nissan Leaf, Renault Zoe, Tesla Model S, BMW i3, VW e-Up!, Volkswagen e-Golf.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri