Ion Tiriac povesteste, cu ocazia a cinci ani de la deschiderea Galeriei Tiriac Collection, cum a facut bani pentru primul Mercedes si cum a ajuns la o colectie de peste 400 de masini.

"Intotdeauna m-a fascinat aceasta relatie intre om si miscare, in special masina si motocicleta. Cand ai o pasiune si gasesti mijloacele de a o pune in practica, este important sa o duci intr-o zona vizibila si sa incerci sa o distribui catre cat mai multi oameni. De aceea, astazi stam in fata acestor exponate.Incet, incet, s-au adunat 400 si ceva de masini. Am inceput cu masini simple si prima mi-a fost o Skoda, dupa aceea am cumparat un Volkswagen si in sfarsit in 1969, cred ca a fost cel mai bun an al meu la tenis, am fost si eu in primii 10, am ajuns pe locul 8. Am castigat 17 turnee. Cel mai rau am fost clasat la Wimbledon unde am pierdut in turul 4, iar la Roland Garros am pierdut, dar am fost foarte mandru ca am facut Grand Slam-ul si de atunci nimeni nu a mai facut Grand Slam. Iar cu toate turneele astea, am castigat 5.000 de dolari. Astazi, in primul tur la Madrid ia 25.000 ca sa dea Buna ziua!, iar in Grand Slam-uri cred ca ia 50.000", a spus Ion Tiriac.

Omul de afaceri si-a cumparat primul Mercedes in urma cu 49 de ani si a preferat sa il cumpere cu motor cu carburator pentru ca romanii nu stiau sa repare modelul nou pe injectie.

"Probabil ca prima mea masina exceptionala a fost acel Mercedes, care in 1969, am platit 4.950 de dolari pe el, un 280ES. Aparuse masinile cu motor cu injectie, se numeau SE-uri, dar nu am luat unul din ala ca romanii erau cu surubelnita si mai umblau pe la carburator, nu ar fi stiut cum sa umble la el", a mai spus Tiriac.

Tiriac a uitat timp de 10 ani doua Ferrari intr-un garaj

Fiind foarte ocupat, Tiriac a uitat ca parcase doua modele sport intr-un garaj din Germania.

"Cand am luat primul, al doilea, al treilea Ferrari, unul din ele se numea Ferrari F40. Am cumparat un asemenea Ferrari si am mai cumparat unul, cu bani mult mai multi decat costa cand ti l-a dat Ferrari, dar avand 24 de ore din 24 ore treaba ca antrenor, ca manager, dupa zece ani ma intreaba un garajist de la Munchen, eu uitasem ca am doua Ferrari F40 in garaj. Va dati seama ca dupa 10 ani de zile tinand o masina intr-un garaj automat trebuie sa ii dai motorul jos, sa incepi sa il refaci, si le-am vandut intr-o clipita cam cu jumatate din banii cat am dat pe ele", a povestit fostul tenismen.

Modele unicate in Galeria Tiriac Collection

Tiriac se mandreste cu colectia sa de Rolls-Royce Phantom IV. "Colectia Phantom este unica in lume. Din Phantom IV, o sa le vedeti, sunt doua din 16 care au fost. Una dintre acestea, fosta Rolls-Royce Phantom IV a lui Aga Khan, cea verde, refacuta de Rolls-Royce Miami, a castigat tot ce se poate castiga in lumea asta, concursuri de frumusete. Dintre aceste 16 masini facute intre 1953-1955 toate s-au vandut numai curtilor regale. Exista trei la curtea Spaniei", a adaugat Tiriac.

Ce masina electrica si-ar cumpara Ion Tiriac

"Orice masina electrica care imi garanteaza producatorul ca se duce cel putin 600 de km si pot sa o incarc la priza normala", a mai spus Ion Tiriac, intrebat de publicatia 0100.ro.

Tiriac Collection este prima galerie auto personala din Romania deschisa publicului, care reuneste modele auto si moto emblematice, atat clasice, produse incepand cu anul 1899, cat si de ultima generatie, apartinand celor mai importanti producatori auto din lume. Galeria are 4.300 de metri patrati si 170 de masini expuse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri