"Va informam ca autoritatile germane nu recunosc permisele de conducere si certificatele de pregatire profesionala dobandite in Republica Moldova si preschimbate apoi in Romania, considerandu-le nevalabile pe teritoriul Germaniei. Desi conducatorul auto a obtinut legal permisul de conducere si certificatul de pregatire profesionala in Republica Moldova si, ulterior, preschimba aceste documente in Romania, obtinand astfel permis de conducere romanesc, valabil in toate tarile UE, autoritatile germane considera ca acest permis de conducere nu este valabil pentru ca soferul nu a obtinut acest document romanesc in baza unui examen recunoscut in UE", au declarat oficialii UNTRR.

Autoritatile de control din Germania, au sanctionat un sofer roman, angajat al unei firme de transport din Romania cu retinerea permisului de conducere si cu amenda de 500 euro. Motivul? Soferul in cauza avea permis de conducere dobandit in Republica Moldova si preschimbat apoi in Romania, situatie in care nemtii au considerat ca permisul nu este valabil pe teritoriul Germaniei. Pe langa aceasta, masina a fost imobilizata pana cand patronul va trimite un sofer cu permis valabil din Romania, scrie Transport Times.

Germania mai face un pas spre protectionism, nerecunoscand unilateral un permis de conducere emis de autoritatile romane, desi soferul obtinuse legal permisul de conducere in Republica Moldova si, ulterior, preschimbase acest document in Romania conform legislatiei in vigoare, obtinand astfel permis de conducere romanesc, valabil in toate tarile UE. Soferul este cetatean roman, are carte de identitate romaneasca si certificat de calificare profesionala continua, ( CPC ) obtinut in Romania dupa ce a facut un curs si a dat examen.

De vorba cu ministrul...
Citeste si: De vorba cu ministrul Sanatatii din Republica Moldova

Sursa foto: By Joerg Huettenhoelscher / Shutterstock