Primaria vrea sa ia masuri in 2019 pentru a imbunatati traficul rutier din Bucuresti prin indepartarea vehiculelor oprite neregulamentar care incurca buna desfasurare a circulatiei, astfel ca din februarie, timp de 24 din 24 de ore, vor fi ridicate aceste masini. Soferii vor plati pe langa amenda contraventionala cel putin 350 lei pentru operatiune.

Primaria Bucuresti spune ca legislatia actuala nu permite aplicarea de amenzi detinatorului vehiculului ci doar soferului. De aceea, soferii nu pot fi amendati pentru ca nu pot fi asteptati de catre politisti pana se intorc la masini. Singura solutie este ca masina sa fie ridicata.

"Legislatia nationala privind regimul contraventiilor prevede faptul ca aplicarea sanctiunii contraventionale se poate aplica numai faptasului, in cazul stationarilor neregulamentare aceasta procedura fiind foarte greoaie, impunand conditia ca agentul constatator sa astepte langa vehiculul stationat neregulamentar pana la sosirea conducatorului auto", spune Primaria.

Proiectul privind ridicarea, transportul, depozitarea si eliberarea vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila a drumurilor publice care fac parte din reteaua principala de strazi a municipiului Bucuresti este in dezbatere publica pana pe 8 februarie.

Vehiculele vor fi restituite dupa plata amenzii si a prezentarii unui act care atesta dreptul de proprietate sau folosinta asupra masinii.

Citeste si:
Tarife mai mari in service-uri pentru Dacia decat pentru VW sau Skoda
Costul manoperei pentru...

Perioada maxima de depozitare a vehiculelor ridicate este de un an. In situatia in care detinatorul legal nu se prezinta in acest termen, va fi aplicata legea privind vehiculele abandonate.

Tarifele pentru ridicarea unui autoturism vor fi de 350 lei pe langa amenda contraventionala

Tarifele de ridicare sunt de 200 lei pentru vehicule sub 5 tone si de 270 lei pentru vehicule de peste 5 tone. La acestea se adauga tarifele de transport, care sunt de 150 lei pentru masini sub 5 tone si de 200 lei pentru vehicule de peste 5 tone.

Depozitarea pe zi va costa in plus 150 lei. Contravaloarea operatiunii de depozitare se calculeaza pe intervale de 24 de ore, nefractionat.

"Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor principale, precum si dispunerea masurii tehnico-administrative de ridicare se fac de catre politisti rutieri din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau Sectiei Regionale de Politie Transporturi Bucuresti ori politisti locali din cadrul Directiei Generale de Politie Locala si Control a municipiului Bucuresti. Persoanele specificate sunt denumite Agenti constatatori", se arata in proiect.

Citeste si:
Privatii au crescut pretul calatoriilor cu trenul, iar CFR le mentine
Companiile feroviare private...

Agentii constatatori inregistreaza foto sau video, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice verificate metrologic, zona stationarii vehiculului, consemnand aceasta in procesul verbal de constatare a contraventiei. Activitatea va fi facuta de Compania Municipala Managementul Transportului Bucuresti S.A., timp de 24 din 24 de ore.

Nu vor fi ridicate masini in cazul in care este cineva in masina sau daca vehiculul apartine unor institutii care sunt exceptate.

Sursa foto: By bibiphoto / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Faliment? Nici vorba! Firea mai vrea o transa de eco-vouchere