Profitul net OMV Petrom a crescut cu 64% anul trecut, la 4,07 miliarde lei, de la 2,49 miliarde de lei in 2017, la acest rezultat contribuind segmentul Upstream.

"La nivelul anului 2018, rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale s-a situat la valoarea de 4,8 miliarde de lei, segmentul Upstream contribuind cu circa doua treimi. Segmentul Upstream a beneficiat de preturi realizate mai bune, precum si de nivelul mai scazut al costurilor de productie, cheltuielilor cu amortizarea si al celor de explorare, ceea ce a contrabalansat efectul scaderii productiei. Rezultatul Downstream Oil reflecta performanta solida a activitatii de vanzari, care a compensat partial impactul reviziei rafinariei din T2/18 si marja de rafinare mai scazuta. Rezultatul Downstream Gas s-a imbunatatit, sustinut de disponibilitatea crescuta a centralei electrice de la Brazi si de numarul mai mare de clienti finali. Toate aceste evolutii au condus la un flux de trezorerie din activitati de exploatare de 7,4 miliarde de lei in 2018, cu 24% peste nivelul anului precedent", anunta OMV Petrom.

Investitiile grpului OMV Petrom au ajuns la 4,3 miliarde de lei, majoritatea fiind facute in Upstream.

"Pe parcursul anului, am crescut investitiile la 4,3 mld lei, preponderent in Upstream. Am forat 110 sonde, am efectuat circa 1.000 de reparatii capitale la sonde si, in urma unei campanii offshore de succes, am pus in productie sonda din portofoliul nostru care furnizeaza cele mai mari volume de titei la acest moment. Conform planificarii, am investit si in proiecte importante din Dowsntream: revizia rafinariei Petrobrazi, proiectul de poli-combustibili si modernizarea depozitelor de carburanti. Am platit dividende in valoare de 1,1 miliarde de lei; fluxul de trezorerie extins dupa plata dividendelor a fost de 2 miliarde de lei", mai spune compania.

Pentru anul acesta, Grupul OMV Petrom are in plan investitii de circa 3,7 mld lei, in principal in Upstream. Compania estimeaza ca va limita declinul productiei medii zilnice la circa 5% fata de 2018, excluzand optimizarea portofoliului.

Vanzarile din Downstream Oil au reprezentat 72% din totalul vanzarilor consolidate, in timp ce vanzarile din Downstream Gas au reprezentat 26% si cele din Upstream 2% (vanzarile din Upstream fiind, in mare parte, vanzari in interiorul Grupului, nu catre terti).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri