Ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, a declarat luni, la dezbaterile din comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului asupra proiectului de buget al MT pentru 2019, ca anul acesta vor fi deschisi circulatiei 180 de kilometri de autostrada. Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere afirma, insa, ca doar 118 kilometri de autostrada vor fi dati in trafic anul acesta, in timp ce Asociatia Pro Infrastructura sustinea ca, realist, ar fi doar 43 de kilometri de autostrada.

"Pentru anul 2019, vom putea sa dam in trafic in ceea ce priveste autostrazile 180 de kilometri. Pana in momentul de fata, in Romania avem 807 kilometri de autostrada in trafic. Deci, pentru 2019 am prognozat urmatoarele autostrazi care pot fi finalizate ca si tronsoane: Lugoj - Deva, loturile 3 si 4 - 43 de km, o sectiune de inca 4 kilometri, Autostrada Sebes - Turda, loturile 1 si 2 - 41 km, Ogra - Campia Turzii, intre Iernut si Chetani - 17,9 km, un alt lot intre Chetani si Campia Turzii, de 15,69 de km, Suplacu de Barcau - Biharia - Bors, care-i componenta a Autostrazii Transilvania - 5,35 km", a spus Rovana Plumb, citata de Agerpres.

De asemenea, se va da in trafic Centura municipiului Bacau, de 16 km, Drumul expres Craiova - Pitesti tronsoanele 1 si 2, de 27,35 de km in total.

"Din autostrada Comarnic - Brasov, sectorul Rasnov-Cristian, avem un drum de legatura cu Brasovul de 10 km. In total, acestia fac 180 de km", a precizat ea.

Scenariul deschiderii circulatiei pe primele doua tronsoane din Drumul Expres Craiova - Pitesti este departe de realitate, in contextul in care abia la inceputul lunii decembrie s-au semnat primele contracte. In conformitate cu prevederile contractuale, durata de realizare a acestor contracte este de 36 luni, din care 12 luni pentru activitatea de proiectare si 24 luni pentru executia lucrarilor.

CNAIR: In 2019 vor fi gata doar 118 km de autostrada

Anul acesta, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) estimeaza ca va deschide circulatia pe 118 kilometri de autostrada, iar numarul total al kilometrilor de drumuri de mare viteza va ajunge la 925.

La finalul anului 2019, vor fi gata urmatoarele segmente de autostrada: lotul Iernut-Campia Turzii, parte din Autostrada Transilvania, lotul Sebes-Aiud, din Autostrada Sebes-Turda si lotul Covasa-Deva, parte din Autostrada A1 Bucuresti-Nadlac.

In 2019, in constructie vor fi peste 270 de kilometri de drumuri de mare viteza care vizeaza Centura de Sud a Capitalei, lotul Slatina-Craiova, parte din Drumul Expres Pitesti-Craiova, sectiunea Suplacu de Barcau-Bors, parte din Autostrada Transilvania, loturile Pitesti-Curtea de Arges si Boita-Sibiu, parte din Autostrada Pitesti-Sibiu si Varianta de Ocolire a Municipiului Bacau si sectiunea Brasov-Cristian, parte din Autostrada Bucuresti-Brasov.

Pro Infrastructura: Realist, putem deschide circulatia pe 43 km de autostrada

Asociatia Pro Infrastructura spune ca anul acesta nu sunt sanse sa avem inca 118 km asa cum afirma CNAIR, ci doar 43 km.

"In 2019 pot fi inaugurati cu siguranta doar 43,28 km, adica loturile 3 (mai-iunie) si 4 (august-septembrie) ale Autostrazii A1 Lugoj-Deva (intre Holdea si Soimus). In acest moment, este fezabil, dar dificil, ca la finalul lui 2019 sa circulam pe inca aproximativ 8 km din Autostrada A10 intre Sebes si nodul Alba Iulia Sud, pe bretele scurte de acces de la Lancram. Restul tronsonului (pana la Alba Iulia Nord) nu poate fi gata in 2019, realist vorbind. Iar sectorul de 17,9 km din Autostrada Transilvania (A3) dintre Iernut si Chetani are doar sanse teoretice sa fie deschis pana la sfarsitul lui 2019 din cauza problemelor financiare ale constructorului (Astaldi) si birocratiei nerezolvate. Asadar, scenariul realist ne indica 43,28 km noi de autostrada in acest an, iar cel foarte optimist 69,18 km. Restul sunt doar promisiuni pentru naivi, dezinformari grosolane", spun reprezentantii Asociatiei Pro Infrastructura.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri