Noul Kia e-Soul 100% electric isi face debutul european la Geneva, spre sfarsitul primului trimestru al anului 2019 urmand sa fie comercializat in Europa.

Aflat la a treia generatie, crossover-ul urban Kia a devenit mai dinamic. Pachetele de baterii de generatie noua care alimenteaza e-Soul sunt cu pana la 30% mai eficiente din punct de vedere energetic.

Aspectul sau de crossover urban a fost imbunatatit cu lampi cu lumini full-LED, integrate in partea superioara, care se intind pe latimea de 1.800 mm a automobilului. Barele de protectie fata si spate si o zona solida care inlocuieste grila ii ofera o prezenta fluenta si aerodinamica. Priza de incarcare este adapostita in spatele unui panou mic situat in partea frontala a automobilului. Lampile de ceata inguste de tip LED situate sub blocurile optice le inlocuiesc pe cele de forma rotunda regasite pe modelul Soul EV anterior.

In profil, silueta de tip cutie a modelului e-Soul ramane evidenta, insa ajustarile subtile ale proportiilor si detaliile ii confera o prezenta mai increzatoare. Cu o lungime de 4.195 mm, noul e-Soul este cu 55 mm mai lung decat predecesorul sau - avand un ampatament de 2.600 mm (+30 mm) si o capota frontala cu 15 mm mai lunga.

Interiorul dispune de sistemul optional de lumini ambientale Sound Mood Lighting, ce emite o lumina discreta din fetele usilor. Sistemul Sound Mood Lighting emite o lumina care pulseaza pe ritmul muzicii sistemului audio, fiind disponibile opt culori si sase teme de luminare a cabinei.

Automobilul este disponibil cu un incarcator wireless situat la baza consolei centrale, scaune incalzite si ventilate si un sistem audio premium Harman Kardon. Sistemul Head-Up Display proiecteaza discret informatii relevante pe ecranul situat deasupra volanului - cum ar fi informatiile sistemul de navigatie si viteza automobilului.

Autonomie Kia e-Soul 2019

Soferii au posibilitatea de a alege intre sistemul de rulare cu autonomie mare de 64 kWh si sistemul de rulare cu autonomie standard de 39.2 kWh. Indiferent de versiunea pe care clientii o aleg, ambele variante ofera o autonomie mult imbunatatita fata de modelul anterior Soul EV. Performantele de rulare sunt de asemenea imbunatatite, motoarele electrice oferind o putere substantial marita, cu un cuplu de 395 Nm - insemnand o crestere de 39%.

Autonomia pentru distante lungi oferita de pachetul de baterii de 64 kWh este furnizata de un motor electric de 150 kW (204 CP), ce permite modelului e-Soul sa parcurga pana la 452 kilometri (280 mile) cu o singura incarcare conform ciclului combinat WLTP. Consumul de energie pentru pachetul de baterii de 64 kW este de doar 157 Wh/km, conform ciclului combinat WLTP - cu 24% mai eficient decat cel mai bine vandut automobil electric din Europa in acest moment. Consumul de energie pentru pachetul de baterii pentru distante lungi este la fel de scazut, de 109 Wh/km in mediul urban (conform ciclului urban WLTP).

Avand un cuplu maxim de 395 Nm disponibil de la plecarea de pe loc, si 84% mai multa putere decat automobilul pe care il inlocuieste, modelul e-Soul cu pachetul de baterii de 64 kWh pentru distante lungi va accelera de la 0 la 100 km/h in doar 7.6 secunde.

Pachetul de baterii standard de 39.2 kWh ofera motorului electric o putere eficienta de 100 kW (136 CP). Cu un cuplu maxim de 395 Nm si 23% mai multa putere fata de modelul anterior Soul EV, eficienta imbunatatita semnificativ a bateriei permite modelului e-Soul -echipat cu pachetul de baterii standard - sa parcurga pana la 277 kilometri (172 mile) cu o singura incarcare. Eficienta energiei este evaluata la 145 Wh/km (conform ciclului combinat WLTP), cu 30% mai eficient decat cel mai bine vandut automobil electric in Europa - devenind astfel unul dintre automobilele cu cel mai eficient consum de energie din lume.

Un incarcator rapid DC este oferit in dotarea standard a ambelor modele, permitand opriri scurte pentru incarcare. Ambele pachete de baterii pot fi reincarcate de la 20% la 80% in doar 42 de minute la o statie de incarcare rapida DC de 100 kW.

Modelul e-Soul este prevazut cu tehnologia de recuperare a energiei pentru a maximiza autonomia de rulare. Aceasta include sistemul eficient de pompare a caldurii, care colecteaza caldura pierduta prin sistemul de racire al automobilului. De asemenea, dispune de sistemul inovator al Kia, de ventilare individuala si aer conditionat, care opreste ventilarea cabinei de la sursa pentru toate locurile exceptandu-l pe cel al soferului - spre deosebire de alte sisteme, care doar deviaza aerul furnizat prin gurile de ventilatie deschise ale pasagerilor.

Noul e-Soul este prima generatie a gamei Soul care ofera suspensie independenta multi-link pentru puntea spate. Aceasta inlocuieste bara de torsiune din axa spate a primelor doua generatii.

Tehnologiile disponibile includ sistemul de asistare la evitarea coliziunii frontale (Forward Collision-avoidance Assist - FCA), sistemul de avertizare pericol coliziune in punctul mort (Blind-spot Collision Warning - BCW), Smart Cruise Control (SCC) cu sistemul Stop & Go si sistemul de asistare a pastrarii benzii de rulare (Lane Keeping Assist - LKA), precum si sistemul de monitorizare si avertizare atentie sofer (Driver Attention Warning - DAW) si sistemul de asistenta a faza lunga (High Beam Assist - HBA). Sistemul de asistenta la pastrarea benzii de rulare ”Lane Following Assist”, o tehnologie autonoma de nivel 2, urmareste vehiculele aflate in fata si identifica marcajele rutiere pentru a corecta traiectoria si a tine vehiculul pe banda de rulare. Sistemul controleaza acceleratia, frana si volanul in functie de automobilele din fata, utilizand senzori radar externi pentru a mentine o distanta de siguranta fata acestea. Sistemul Lane Following Assist opereaza la viteze cuprinse intre 0 si 130 km/h.

In ceea ce priveste sistemele pasive de siguranta, e-Soul este prevazut cu pana la sapte airbag-uri (doua airbag-uri frontale, doua airbag-uri laterale pentru locurile din fata, airbag-uri laterale tip cortina cu senzori si airbag pentru genunchi pentru sofer), dar si cu o gama de sisteme electronice de siguranta a automobilului. Acestea includ sistemul de management al stabilitatii automobilului Kia, oferit standard, ce dispune de controlul tractiunii si controlul electronic al stabilitatii.

Structura modelului e-Soul este alcatuita dintr-un amestec de otel si aluminiu, maximizand rigiditatea torsiunii in timp ce mentine greutatea scazuta. Cu o proportie mai mare de componente din otel avansat de inalta rezistenta si din otel stantat la cald decat predecesorul sau, precum si din ranforsari noi din aluminiu, caroseria mai rigida reduce vibratiile in timpul rularii si imbunatateste siguranta ocupantilor in caz de coliziune.

Noul e-Soul este produs la fabrica Kia din Gwangju, Coreea de Sud. Va fi comercializat incepand cu sfarsitul primului trimestru al anului 2019, preturile fiind anuntate aproape de data inceperii vanzarilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri