Este dificil sa cumperi o masina second-hand in Romania, intrucat pe site-urile cu anunturi cele mai bune preturi le au in general samsarii de masini, iar la dealeri auto preturile sunt ceva mai mari pentru ca majoritatea ofera garantie sau pentru faptul ca au cheltuieli mai mari. Dar cum sa faci diferenta intre un samsar si un posesor de masina rulata si cum sa negociezi pretul unei masini second-hand afli mai jos.

Pentru a afla daca anuntul pe care il ai in fata este al unui samsar sau al unui cetatean care pur si simplu isi vinde masina second-hand, trebuie sa cauti in Google numarul de telefon din anunt. Daca apar mai multe anunturi cu masini diferite la acest numar de telefon atunci ai dat peste un samsar. Nu te lasa pacalit de faptul ca anuntul apare postat pe numele unei femei, samsarii mai folosesc si aceasta tactica.

Daca gasesti mai multe anunturi cu masini rulate la acelasi numar de telefon, vei observa ca toate autoturismele vandute de samsar au cam acelasi numar de kilometri. De aceea, atunci cand te decizi asupra unei masini poti sa verifici online ce daune si numar de kilometri are.

Cum sa negociezi pentru a cumpara o masina second-hand la un pret bun

1. Cand te intalnesti cu vanzatorul nu te arata prea incantat si dornic de a cumpara masina chiar daca iti place cum arata. Este mai bine sa nu zambesti, priveste cu dezinteres. Analizeaza intai exteriorul si arata-i vanzatorului zgarieturile sau eventualele elemente revopsite. Orice masina second-hand le are, dar este un motiv sa mai scazi din pret.

2. Vezi cum arata la interior, daca nu este foarte curata spune-i vanzatorului ca te asteptai sa fie mai ingrijita. De regula, volanul este uzat, nu pentru ca are masina peste 80.000 km, ci si pentru faptul ca in ultimii ani se fac volane de proasta calitate, dar este un motiv sa pari nemultumit.

3. Deschide portbagajul si arunca o privire, de regula aici masinile arata cel mai rau, majoritatea au mocheta patata.

4. Deschide capota si uita-te la motor dupa pete de lichide. Si aici majoritatea masinilor arata dezamagitor. Doar masinile samsarilor sunt sterse bine, ca sa arate ca noi. Motorul bun este unul prafuit si uscat. Cel spalat de curand poate ascunde eventuale defectiuni, pierderi de lichide (ulei, antigel).

5. Verifica anvelopele, vezi daca sunt uzate si din ce an sunt (pe laterala scrie spre exemplu 0215, adica saptamana a doua din 2015). Daca au peste 4 ani ii poti spune vanzatorului ca ar trebui schimbate si costa in jur de 300-500 euro, in functie de dimensiuni.

6. Intreaba cand a fost facuta ultima data distributia, costul este de peste 250 euro indiferent de model. Cere cartea service. Daca nu o are, atunci chiar ar trebui sa verifici masina la un service.

Aceste criterii te ajuta sa scazi din pretul unei masini second-hand fie ca este vanduta de persoane fizice, fie de dealeri auto.

Daca pornesti masina si auzi diverse vibratii mari, zgomote in mers, mai bine renunta la a mai cumpara autoturismul. Nu are sens sa mai negociezi pentru ca s-ar putea sa te coste chiar mai mult reparatia.

By Kzenon / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri