Doua noi statii de incarcare au fost inaugurate, la Suceava si Roman. Cele doua statii de incarcare a masinilor electrice se alatura celorlate cinci deja puse in functiune, de catre E.ON, in localitatile Iasi, Targu Frumos si Cristesti (jud. Iasi), respectiv Tasca (jud. Neamt) si Adjud (jud. Vrancea).

Cele mai multe incarcari au fost inregistrate la statia din municipiul Iasi, devenita functionala in urma cu o luna. Pana in anul 2020, prin proiectul NEXT-E, in Romania vor fi instalate 40 de statii de incarcare rapida, dintre care 19 de catre E.ON, iar 21 de catre MOL Romania.

“NEXT-E este un proiect important al programului Connecting Europe Facility (CEF), care va contribui in mod semnificativ la indeplinirea obiectivelor TEN-T de a sprijini construirea infrasctructurii de transport pentru combustibili alternativi din Uniunea Europeana. Ne bucuram de faptul ca proiectul a fost prezentat si astazi, la Bucuresti, in cadrul conferintei TEN-T de anul acesta” a declarat Herald Ruijters, Director, DG MOVE, Directorate B – Investment, Innovative & Sustainable Transport, European Commission.

Pusa in functiune cu doar o luna in urma, statia de incarcare de la Iasi a inregistrat cel mai mare numar de incarcari (41), fiind urmata de cea de la Adjud (27) si Targu Frumos (21).

Cele doua statii de incarcare de la Suceava si Roman au o putere maxima de 93 kW. Astfel, timpul mediu de incarcare a unei masini electrice va fi de aproximativ 40 de minute pentru 80% din baterie. In fiecare locatie este instalata cate o statie de tip fast charge 2x50 kW (curent continuu) + 1x43 kW (curent alternativ). De asemenea, fiecare statie are minimum 2 locuri de parcare. Pana la sfarsitul anului viitor, E.ON isi propune sa implementeze proiectul pe ruta Iasi – Gheorghieni – Tg. Mures, care va deveni astfel o “autostrada electrica” de care vor putea beneficia toti posesorii de autovehicule prietenoase cu mediul avand asigurata infrastructura de incarcare pe intreg traseul. O alta “autostrada electrica”, care va lega municipiul Iasi de Bucuresti, se afla in plina dezvoltare.

Citeste si:
Draxlmaier vrea o fabrica de baterii pentru masini electrice in...
Draxlmaier vrea o fabrica de...

Reteaua pan-europeana NEXT-E va include 6 tari diferite, iar 40 de statii de incarcare electrica din totalul de 252 din proiectul NEXT-E vor fi instalate in Romania si amplasate pe rutele: Suceava-Bacau-Calarasi, Constanta-Bucuresti-Timisoara si Iasi-Tirgu Mures – Alba Iulia. Prin aceasta initiativa, infrastructura de statii de incarcare pentru autovehicule electrice aferenta coridoarelor rutiere strategice europene (TEN-T) se va completa cu infrastructura de statii de incarcare pentru autovehicule electrice din Romania, facilitand transportul rutier cu emisii reduse de CO2 si impact redus asupra mediului.

Statiile vor fi integrate intr-un sistem de monitorizare si gestionare a sesiunilor de incarcare. Acest sistem asigura supravegherea non-stop a respectivei unitati si are posibilitatea de a rezolva de la distanta eventualele incidente aparute in timpul incarcarilor. In plus, eventualele probleme aparute la statiile de incarcare vor putea fi semnalate telefonic 24/7 la un call center al E.ON.

Proiectul NEXT-E este reprezentat in cadrul “TEN-T & CEF Conference” ce are loc la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, prin expozitii indoor si outdoor, precum si prin expunerea de masini electrice si statii de incarcare electrica.

Citeste si:
O solutie pentru posesorii de masini electrice care stau la bloc
Un antreprenor a gasit...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Pe 3 martie, Dacia prezinta modelul electric la Geneva
Setari Cookie-uri