Noi sisteme de siguranta vor fi obligatorii pe masini incepand din 2022

Uniunea Europeana vrea sa introduca noi sisteme de siguranta pe masinile noi in echiparea standard incepand cu 2022, printre acestea fiind sistemul de franare automata de urgenta si camera pentru marsarier.

Din 2022, tehnologii noi de siguranta vor deveni obligatorii pe vehiculele europene pentru a proteja pasagerii, pietonii si biciclistii. Anul trecut, Comisia a propus impunerea unor masuri noi de siguranta pe autovehicule, pentru prevenirea unor situatii periculoase, scrie just-auto.com.

"In fiecare an, 25.000 de oameni isi pierd viata pe soselele europene. Marea majoritate a acestor accidente sunt cauzate de eroarea umana. Trebuie sa actionam pentru a schimba acest lucru. Cu noile caracteristici avansate de siguranta care vor deveni obligatorii, putem avea acelasi impact ca atunci cand centurile de siguranta au fost introduse pentru prima data. Multe dintre noile caracteristici exista deja pe generatiile noi de vehicule. Acum ridicam nivelul de siguranta de la bord si deschidem drumul pentru mobilitatea conectata si automatizata a viitorului", a declarat Elzbieta Bienkowska, comisar european.

Pentru autoturisme, autoutilitare, camioane si autobuze ar putea fi impuse in standard tehnologiile: avertizarea de somnolenta si distragere a atentiei soferului (de exemplu, folosirea smartphone-ului in timp ce conduceti), asistenta inteligenta la viteza, o cutie neagra care va inregistra datele in caz de accident.

Pentru autoturisme si furgonete ar putea fi cerute tehnologiile: asistenta la pastrarea benzii de rulare, franarea de urgenta si centurile de siguranta imbunatatite.

Citeste si:
Test drive cu Mazda CX-30, un nou SUV japonez spatios
Test drive cu Mazda CX-30, un...

Pentru camioane si autobuze: imbunatatirea vizibilitatii directe a soferilor de autobuze si a camioanelor, in special atunci cand se efectueaza viraje.

Comisia se asteapta ca masurile propuse sa contribuie la salvarea a mai mult de 25.000 de vieti si la evitarea a cel putin 140 000 de vatamari grave pana in 2038. Acest lucru va contribui la atingerea obiectivului pe termen lung al UE: zero decese si vatamari grave pana in 2050.

Sursa foto: By DG-photo / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Primul lot de autobuze hybrid Mercedes Citaro a intrat pe traseu, în București
Setari Cookie-uri