Romanii pot recupera contravaloarea rovinietei pe perioada ramasa din momentul vanzarii masinii daca noul proprietar achita si el rovinieta, dar si in alte cateva situatii, potrivit UNTRR.

"In cazul in care pentru acelasi vehicul se achita tariful de utilizare de doua sau mai multe ori pentru perioade de valabilitate ce se suprapun pentru cel putin o zi, la solicitarea utilizatorului, CNAIR va returna contravaloarea tarifului, corespunzator perioadei de suprapunere. Suma ce se va returna va fi calculata in functie de perioada de suprapunere a valabilitatii rovinietelor, mai putin costurile aferente virarii sumei si comisionul acordat distribuitorului sau, dupa caz, procesatorului de plati", se arata in lege.

Returnarea sumelor platite pe rovinieta mai poate fi facuta in urmatoarele situatii:

- retragerii definitive din circulatie a vehiculului si depozitarii acestuia intr-un spatiu adecvat, detinut in conditiile legii;
- in cazul dezmembrarii, casarii sau predarii vehiculului la unitati specializate in vederea dezmembrarii;
- scoaterii definitive din Romania a vehiculului respectiv;
- furtului vehiculului

Retail jobs

CNAIR va returna, la solicitarea utilizatorului, sumele reprezentand contravaloarea tarifului de utilizare, corespunzatoare perioadei de neutilizare, sau contravaloarea tarifului de trecere, corespunzatoare numarului de treceri neutilizate, in situatia radierii din evidenta a vehiculelor de catre autoritatea care a efectuat inmatricularea, in cazul scoaterii definitive din circulatie a acestora.

Acte necesare recuperarii contravalorii rovinietei

Pentru a fi returnata contravaloarea rovinietei pentru perioada in care masina nu a mai fost folosita de proprietar (vanzare/instrainare) trebuie completat un model de cerere disponibil pe pagina web a CNAIR, care se transmite impreuna cu:

- copie de pe documentele care dovedesc instrainarea acestuia si o copie de pe documentul care atesta scoaterea din evidenta fiscala a vehiculului,
- o copie de pe certificatul de inmatriculare si de pe cartea de identitate a vehiculului;
- copie de pe dovada de radiere din circulatie a vehiculului emisa de Serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor si copii de pe documentele emise de institutii abilitate, din care sa reiasa, dupa caz, data evenimentului rutier care a condus la distrugerea vehiculului, data dezmembrarii, casarii sau predarii vehiculului la unitati specializate in vederea dezmembrarii, data inregistrarii furtului, in cazul utilizatorilor romani;

Citeste si:
Amenzi rovinietă: cât costă în 2022 și în cât timp se prescriu
Amenzi rovinietă: cât costă...

Verificare rovinieta online

Verificarea sa poate fi facuta pe site-ul CNAIR, prin introducerea numarului de inmatriculare al autovehiculului si a seriei de sasiu. Acest serviciu incearca sa stopeze, intr-o oarecare masura, amenzile usturatoare pe care le pot incasa soferii pentru lipsa rovinietei. Se pot verifica doar rovinietele aflate in perioada de valabilitate, cele care urmeaza sa intre in valabilitate nu vor fi afisate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri