Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, ii sfatuieste pe soferii companiilor de ridesharing care au fost amendati joi de Politia rutiera sa conteste sanctiunile in instanta, noteaza Agerpres.

"Eu ii sfatuiesc pe soferii care au luat amenzi astazi (joi, n.r.) sa se duca sa conteste in instanta. Si eu am fost amendat de Politie si m-am dus si am contestat cand am considerat ca mi s-a facut o nedreptate", a declarat Cuc la Palatul Victoria, raspunzand unei intrebari referitoare la amenzile aplicate in cursul zilei de joi soferilor unor companii care efectuau transport public de persoane contra cost in regim de inchiriere.

Ministrul Transporturilor a subliniat, in context, ca Ordonanta care modifica Legea taximetriei, si care a intrat in vigoare joi, nu interzice companiile de ridesharing, ci isi propune sa combata pirateria. El a aratat, in context, ca declaratiile din spatiul public privind interzicerea UBER nu reprezinta decat un subiect de campanie electorala.

"Ce am reglementat noi pana in acest moment nu interzice UBER sa functioneze pe piata. Acesta este un subiect folosit de anumiti oameni in campania electorala doar pentru a veni si ei cu un subiect in presa. Pentru ca alte lucruri nu au facut. Acum i-a apucat pe toti grija de legislatie, in conditiile in care ei nu au fost in stare sa reglementeze, pentru ca problema acestor platforme treneaza cam de 5 ani. Spre deosebire de altii care nu au facut nimic noi lucram de o luna la proiectul de ordonanta (privind reglementarea ridesharing, n.r.)", a afirmat Razvan Cuc.

El a precizat, totodata, ca in cursul zilei de miercuri a avut o noua intalnire, la sediul ministerului, cu reprezentantii UBER, Clever si Bolt, care au prezentat anumite sugestii la proiectul de act normativ.

COTAR, data in judecata de...
Citeste si: COTAR, data in judecata de Clever, FORT si Taxi Transilvania

"Saptamana viitoare vom avea o alta intalnire pentru a finaliza si pentru a integra aceste observatii si reglementam si acest domeniu. Noi am dat o Ordonanta, Ordonanta 21, care vine ca combata pirateria. Din cate stiu, piraterie inseamna cand transporti persoane si nu declari acele sume pe care le incasezi. Eu stiu ca la UBER, cand faci o comanda, plata se face online si se elibereaza o dovada ca ai facut plata. Deci ei nu sunt pirati. Am discutat cu reprezentantii de la aceste platforme. Am vazut ca au si transmis mesaje catre soferii lor. Au spus ca pot continua sa functioneze. Nu exista un act normativ adoptat in momentul de fata care sa obstructioneze UBER, Clever sau Bolt sau alte aplicatii", a subliniat seful de la Transporturi.

Politistii rutieri bucuresteni au sanctionat joi patru conducatori auto care efectuau transport public de persoane contra cost in regim de inchiriere, pentru nerespectarea prevederilor Legii 38/2003.

Potrivit Brigazii Rutiere a Capitalei, un conducator auto de 34 de ani a fost amendat pentru ca efectua transport public de persoane contra cost in regim de inchiriere, transportand clientul pe raza municipiului Bucuresti, desi era autorizat sa efectueze acest tip de transport pe raza altei localitati in Ilfov.

De asemenea, trei soferi au fost sanctionati pentru ca nu detineau autorizatie taxi valabila sau copie conforma pentru transportul de persoane in regim de inchiriere.

Amenzile rutiere ar putea fi...
Citeste si: Amenzi rutiere cu 30% mai mici incepand de anul acesta

Ca masura complementara s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioada de 6 luni, prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numarul de inmatriculare, mai arata sursa citata.

Pe de alta parte, potrivit datelor Coalitiei Pentru Economie Digitala (care reprezinta companiile Uber, Bolt si Clever), numarul soferilor activi pe aplicatiile companiilor de ridesharing a fost, joi, mai mic cu 25% decat media zilnica, ceea ce a facut ca timpul de asteptare sa creasca la peste 10 minute.

"Acesta este rezultatul incertitudinii creata de intarzierea adoptarii unor reglementari specifice si de intrarea in vigoare a modificarilor la Legea taximetriei. Acestea din urma pot da nastere unor abuzuri impotriva soferilor care sunt inscrisi pe aceste platforme, cu amenzi de zeci de mii de lei si chiar confiscarea placutelor de inmatriculare pentru 6 luni", precizeaza sursa citata.

Catalin Codreanu, presedintele asociatiei Coalitia Pentru Economie Digitala, a aratat, in context, ca, starea de incertitudine va continua pana cand noua reglementare va fi adoptata de guvern.

Sute de soferi au fost prinsi...
Citeste si: Sute de soferi au fost prinsi sub influenta drogurilor la volan

Ordonanta de Urgenta care modifica legea taximetriei, adoptata de Guvern la sfarsitul lunii martie, a intrat in vigoare joi.

Guvernul a eliminat sintagma "in mod repetat" din Legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, astfel incat "sanctiunea sa fie aplicabila atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public in mod ilegal", a declarat, in martie, vicepremierul Daniel Suciu.

Sursa foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Disperare, resemnare si furie intre taximetristi: Trebuie sa protestam