Doua trenuri care au plecat din Timisoara, duminica dupa-amiaza, au ajuns in Mangalia marti, la ora 1 dimineata, dupa 30 de ore, din cauza inundatiilor care au blocat circulatia pe calea ferata in judetul Mehedinti. In mod obisnuit, calatoria cu trenul pe ruta romaneasca de 800 de kilometri dureaza intre 15 si 20 ore. O calatorie similara dureaza cinci ore in Japonia sau putin peste trei ore in Franta.

Cu masina, drumul din Timisoara pana in Mangalia, care are peste 800 de kilometri, dureaza circa 10 ore. Calatoria cu singurul tren direct intre Timisoara si Mangalia dureaza de la 15 ore, cel mai redus timp, pana la 17 ore, cu schimbare la Simeria, peste 18 ore, cu schimbare la Deva sau aproape 21 de ore, cu schimbare la Aiud.

Pentru calatorii care au plecat duminica dupa-amiaza, 23 iunie, calatoria a durat mai mult de 30 de ore, din cauza inundatiilor care au blocat circulatia pe calea ferata in judetul Mehedinti. Trenurile s-au oprit la Drobeta Turnu-Severin si au fost intoarse apoi, impreuna, la Lugoj pentru a continua drumul pe alta ruta. Au ajuns, intr-un final, la destinatie, cu circa 10 ore intarziere.

Turistii ar putea ajunge sa prefere litoralul marii Adriatice in locul marii Negre, daca vor sa scurteze timpul petrecut in trafic. Spre exemplu, de la Timisoara la Dubrovnik, in Croatia, sunt circa 700 de kilometri, care pot fi parcursi in 10 ore cu masina.

O distanta similara cu cea Timisoara - Mangalia, de circa 780 de kilometri, este intre capitala Frantei, Paris si Marsilia, unul dintre orasele de la malul marii Balearelor. Cu masina, calatoria dureaza opt ore, iar cu trenul de mare viteza, trei ore si jumatate.

Citeste si:
Privatii au crescut pretul calatoriilor cu trenul, iar CFR le mentine
Companiile feroviare private...

Intre Tokyo, capitala Japoniei si Hiroshima sunt 800 de kilometri. Drumul dureaza circa 10 ore cu masina, dar cu trenul dureaza circa 5 ore si jumatate, ruta avand incluse doua sau trei schimbari si o calatorie cu trenul Shinkansen, care merge cu o viteza de 320 de kilometri pe ora.

Intr-o zi, Trenul Albastru traverseaza Africa de Sud de la nord la sud, din capitala Pretoria la Cape Town. Astfel, in 27 de ore, trenul strabate aproape 1.600 de kilometri.

La capitolul calatorii aeriene, cel mai lung zbor comercial dureaza aproape 19 ore, timp in care un avion decoleaza din Singapore si ajunge in New York, strabatand, astfel, 15.000 de kilometri. Compania aeriana Qantas are un zbor de 17 ore din Perth, Australia in Londra, Marea Britanie, iar un zbor intre Auckland, Noua Zeenlanda si Doha, Qatar, operat de compania Qatar, dureaza peste 17 ore.

Citeste si:
Cale ferata de mare viteza intre Debretin, Oradea, Arad si Timisoara
Acordul pentru calea ferata...

Sursa foto: Andrei Marian | Facebook CFR Calatori

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Planuri pentru Gara de Nord: trenuri subterane si centru comercial