Concursul de Eleganta Sinaia 2019 a fost marcat de o victorie regala. Modelul Aero 30 care a apartinut Majestatii Sale Regele Mihai I si-a facut revenirea in Gradinile Regale ale Castelului Peles, dupa 70 de ani, obtinand trofeul Best of Show.

Modelul Aero 30 din 1936, oferit de presedintele Cehoslovaciei de la acea vreme, Edvard Benes, Regelui Mihai la varsta de numai 16 ani, a fost prezent la Castelul Peles.

A fost al treilea automobil din colectia personala a Regelui. Roadsterul se remarca cu performante sportive datorita dimensiunilor reduse. Modelul are o serie de elemente de design unice: faruri de dimensiuni generoase, un parbriz cu o fanta de aer, blocul motor si capetele de cilindru din bronz.

La abdicarea Regelui si ca urmare a exilului acestuia, automobil a fost cumparat de unul din membrii Garzii Regale, in 1947. Ulterior automobilul avea sa fie abandonat cu porbleme tehnice, ceea ce l-a salvat de la confiscarea de catre regimul comunist al vremii. In 1950 este cumparat de Bella Neugebauer si reparat pentru a fi folosit constant pana la varsta de peste 100 de ani. Intrat in colectia familiei Hani, modelul a primit o ultima restaurare si a fost astfel prezentat in cadrul Concursului.

Editia a 9-a a celui mai important eveniment dedicat automobilelor de epoca din regiune a adus un numar de participanti record si a fost sustinuta de multe noutati importante.

BMW Group a avut o prezenta speciala, cu un model BMW 327 cu un istoric romanesc in prim plan, Citroen a aniversat 100 de ani ca marca invitata, programe artistice in gradina castelului. Doua categorii speciale in concurs au ridicat in acest an numarul de participanti la 35, peste valorile din ultimii ani.

Anul 2019 a marcat intoarcerea automobilelor de competitie in eveniment, dar si debutul unei categorii noi, dedicata unora dintre cele mai mici automobile din istorie - "Legende de mic litraj".

Evenimentul a adunat 35 de participanti din patru tari. De remarcat, incercarea temerara a lui Yurgen Degtyarev, din Rusia, care a planificat un traseu de aproximativ 6000 km cu modelul sau Peugeot 203 din 1958, pentru a fi prezent la eveniment.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri