UNTRR solicita ca legislatia RCA sa nu fie modificata

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita suportul Eurodeputatilor romani pentru desecretizarea scrisorii primite de autoritatile romane de la Comisia Europeana (CE) in data de 19 iulie 2018, de punere in intarziere cu privire la normele referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), avand in vedere ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sustine modificarea legislatiei RCA, in conditiile in care legea actuala a avut efecte pozitive determinante in piata, iar tarifele RCA practicate in prezent de asiguratori se situeaza sub tariful de referinta.

UNTRR a initiat o actiune juridica la Curtea Europeana de Justitie impotriva Comisiei Europene, dupa ce institutia europeana a refuzat sa desecretizeze scrisoarea transmisa autoritatilor romane, desi modificarea legislatiei RCA are un impact financiar urias pentru posesorii celor 8 milioane de vehicule inmatriculate in Romania.

UNTRR se opune ferm modificarii Legii 132/2017 in sensul eliminarii tarifului de referinta cat si a limitei de 25% a cheltuielilor administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse in tariful de prima.

Inainte de plafonarea tarifelor RCA si de intrarea in vigoare a legii 132/2017, unii asiguratori aveau cheltuieli administrative uriase, de pana la 80%, in conditiile in care acestea includeau cheltuielile aferente tuturor liniilor de business.

Modificarea legislatiei RCA in sensul propus de ASF si de unii asiguratori va determina reintrarea in criza a pietei RCA, iar tarifele vor creste vertiginos pentru toate categoriile de vehicule.

Citeste si:
Transportul rutier a fost in 2018 principalul contributor la export
Transportul rutier a fost in...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

UNTRR solicita Consiliului Concurentei publicarea raportului final privind investigatia asupra sectorului pietei de asigurari, in conditiile in care 9 companii de asigurari si o asociatie au fost sanctionate cu o amenda de 53 milioane euro pentru incalcarea reglementarilor nationale si europene din domeniul concurentei prin coordonarea comportamentelor pe piata in vederea majorarii tarifelor la asigurarile obligatorii de raspundere civila (RCA).

Modificarea legislatiei actuale RCA, prin eliminarea tarifului de referinta si a limitei de 25% a cheltuielilor administrative, va facilita aparitia unor noi posibile practici de cartel pe piata RCA romaneasca, in ciuda declaratiilor ipocrite ale companiilor de asigurari in favoarea pietei libere.

UNTRR solicita interventia ferma, cat mai urgenta a Guvernului si Parlamentului Romaniei pentru ca legislatia RCA sa nu fie modificata, dar si pentru desecretizarea scrisorii primite de la CE in data de 19 iulie 2018.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala, neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 16.000 de firme inscrise - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Citeste si:
De pe 10 septembrie, șoferii pot prezenta polițiștilor asigurarea...
De pe 10 septembrie, șoferii...

Sursa foto: pio3/shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri