Peste 200 de orase din zece tari europene interzic vehiculele poluante in centrul orasului, iar numarul acestora este in crestere. Germania este pe primul loc cu peste 80 de orase unde accesul se face doar cu vignete.

Vigneta Oxygen pe care Primaria Bucuresti vrea sa o aplice din ianuarie 2020 nu este iesita din tipar comparativ cu alte orase din Europa. Este chiar mai flexibila decat in alte tari europene, unde nu exista un orar, ci este aplicata tot timpul. Amenzile, in schimb, sunt mult mai mari in Romania.

Tarife vigneta Bucuresti pe 12 luni/ 1 zi:

  • ​non-euro: 1900 lei / 15 lei vigneta oras
  • Euro 1: 1700 lei / 15 lei vigneta oras
  • Euro 2: 1500 lei / 15 lei vigneta oras
  • Euro 3: 700 lei / 5 lei vigneta centru
  • Euro 4: 500 lei / 5 lei vigneta centru

Vignetele se pot achizitiona pentru o zi, o luna, 6 luni sau un an. Circulatia fara vigneta va fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.000 de lei.

Vignete Paris

In Franta exista vignete in 28 de orase, cu restrictii mai mari decat vor fi in Bucuresti.

Masinile diesel fabricate inainte de anul 2006 sunt interzise in Paris. Nu toate vehiculele sunt eligibile pentru vignete. Masinile inmatriculate inainte de ianuarie 1997, motocicletele si scuterele inmatriculate inainte de iunie 2000, sunt neeligibile si nu pot fi conduse deloc acolo unde se aplica restrictii. De asemenea, exista restrictii pentru camioane si autobuze inregistrate inainte de 2001.

Interdictia se aplica de luni pana vineri, intre orele 8:00 si 20:00 pentru orice vehicul care poarta stickerele Crit'Air 4 (Euro 3).

Categorii vigneta Crit’Air:

  • Verde – Crit’Air E (vehicule electrice si pe hidrogen)
  • Violet – Crit’Air 1 (vehicule plug-in si pe GPL)
  • Galben – Crit’Air 2 (Euro 5 si Euro 6)
  • Portocaliu – Crit’Air 3 (Euro 4)
  • Visiniu – Crit’Air 4 (Euro 3)
  • Gri – Crit’Air 5 (Euro 2)

Daca soferii sunt prinsi ca incalca aceasta regula in capitala Frantei primesc o amenda de 68 euro (autoturisme si motociclete) sau 135 euro (vehicule comerciale).

Vignete Bruxelles: din 2018

Din ianuarie 2018, Bruxelles si Antwerp au introdus o taxa de poluare pentru circulatia masinilor.

In Bruxelles sunt admise vehicule diesel cu standard Euro 3 (cu filtru de particule), 4, 5 si 6 si vehicule pe benzina de la Euro 1 pana la Euro 6. Intre 2020 si 2025, conditiile vor deveni si mai stricte. In 2025, vehiculele diesel vor trebui sa fie Euro 6, iar autovehiculele pe benzina si GPL vor trebui sa indeplineasca standardul Euro 3. Reglementarile privesc autoturisme, autoutilitare cu masa sub ≤ 3,5 tone, autobuze si autocare, inmatriculate in Belgia sau in strainatate.

Vignete Viena: din 2012

In Viena exista taxa pentru poluare din anul 2012, atat pentru circulatia in oras, cat si in imprejurimi. Taxa se aplica doar vehiculelor de transport marfa cu norma de poluare sub Euro 3 si costa 40 euro.

Viena are sase stickere pentru vehicule cu norma de poluare de la Euro 1 la Euro 6. Pentru a comanda stickerul de mediu, care va fi livrat in termen de 14 zile prin posta sau online, soferii trebuie sa trimita o copie a certificatului de inmatriculare a vehiculului.

Categoria L - vehicule cu 2-3 roti
Categoria M - autovehicule pentru transportul persoanelor
Categoria N - autovehicule pentru transportul de marfa
Categoria O - vehicule cu remorci
Categoria T - tractoare

Lipsa stickerelor se penalizeaza cu o amenda de peste 2.000 euro.

Vignete in Amsterdam

15 orase din Olanda cer o taxa pentru masinile poluante, printre care: Amsterdam, Arnhem, Maastricht, Rotterdam si Utrecht.

In Amsterdam, sunt permise motorete fabricate dupa 2011, taxiuri diesel fabricate dupa 2009, vehicule comerciale cu norma cel putin Euro3.

Vignete in Copenhaga

In mai multe orase din Danemarca exista taxe pentru poluare: Copenhaga (inclusiv districtul Frederiksberg), Aarhus, Odense si Aalborg. In aceste orase, vehiculele diesel de peste 3,5 tone trebuie sa aiba stickere de mediu.

Vignete in Berlin

Stickerele de mediu sunt obligatorii in peste 80 de orase din Germania. Exista trei culori pentru acestea: verde, galben si rosu. Zonele sunt indicate printr-un semn de circulatie.

In Berlin, masinile acceptate trebuie sa fie cel putin Euro 4 pentru diesel si Euro 1 pentru benzina. Tariful este de 12,5 euro pentru toate vehiculele. Amenda pentru lipsa vignetei este de 80 euro.

Vignete Milano/Palermo

Italia are multe zone unde accesul se face cu o taxa pentru poluare, in special in Italia de Nord, dar si in Sicilia. Milano si Palermo au o taxa de oras.

In Palermo posesorii de masini pe benzina Euro 3 sau diesel Euro 4 platesc 5 euro pe zi sau 80 de euro pentru un an in zona centrala, pentru a circula de luni pana vineri intre 8:00 si 20:00.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri