Senatul a adoptat, in mod tacit, proiectul de lege care permite conducatorilor auto care au implinit varsta de 24 de ani si detin un permis de conducere cu vechime de cel putin doi ani sa conduca si motociclete usoare, fara a mai avea nevoie de permisul pentru categoria A1.

Initiativa apartine deputatilor Gabriel Petrea si Alexandru Rotaru si completeaza Codul Rutier (OUG nr.195/2002), scrie Transport Times.

"Extinderea accelerata actuala a zonelor urbane si imposibilitatea adaptarii infrastructurii la valorile de trafic pentru autovehiculele pe patru roti obliga la propunerea de solutii alternative pentru asigurarea unei mobilitati urbane optime la nivelul populatiei. Sprijinirea utilizarii de motociclete usoare prin facilitarea obtinerii permisiului categoria A1 pentru posesorii de permis categoria B este una din solutiile alternative pentru asigurarea mobilitatii urbane", isi motiveaza demersul cei doi parlamentari.

Acestia considera ca, printre avantajele cresterii numarului de motociclete usoare care se conduc cu permis categoria A, prin facilitarea obtinerii acestuia, se numara cresterea gradului de mobilitate urbana pentru populatie, cu implicatii pozitive pentru economie si confort; fluidizarea zonelor urbane supraaglomerate; se rezolva problema parcarilor, a consumului de combustibil si reducerea poluarii.

Pe de alta parte, initiatorii proiectului de lege recunosc ca facilitarea obtinerii permisului categoria A1 de catre posesorii de permis categoria B are si o latura negativa, care se manifesta sub forma cresterii riscului de accident.

Modele din Europa

In 13 state europene, legislatia permite, cu anumite conditii, ca posesorii de permis categoria B sa-l obtina si pe cel de categoria A1:
Franta – permis categoria B (vechime minim 2 ani) + 7 ore practica;
Spania – permis categoria B (vechime minim 3 ani);
Italia – permis categoria B + 10 ore practica;
Belgia – permis categoria B (vechime minim 2 ani);
Polonia – permis categoria B (vechime minim 3 ani);
Cehia – permis categoria B + doar o motocicleta cu transmisie automata (scuter);
Austria – permis categoria B (vechime minim 5 ani) + 6 ore practica;
Slovacia – permis categoria B (vechime minim 2 ani) + doar motocicleta cu transmisie
automata (scuter);
Portugalia – permis categoria B + varsta minima 25 de ani;
Marea Britanie – varsta minima 17 ani + curs practic (CBT);
Letonia – permis categoria B + 10 ore practica;
Luxemburg – permis categoria B (vechime minim 2 ani) + 7 ore practica;
Malta – permis categoria B + 10 ore practica.

Sursa foto: By Myriam B / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri