Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (C.O.T.A.R.) acuza partidele parlamentare ca servesc interesele companiilor care isi fac legi speciale, pentru a frauda economia Romaniei, in privinta activitatilor de „transport alternativ”.

COTAR spune ca a fost trecuta prin Comisia de Transporturi, „pe repede inainte” legea care prelungeste perioada de intrare in legalitate a operatorilor de transport alternativ cu 4 luni.

"Am asistat, astazi, la un teatru de prost gust, imbracat in haina unui „exercitiu democratic”. Am vazut, in Comisia de Transporturi, cum interesele personale si de grup sunt mai presus de interesul national, mai presus de prostii care aduc 8% din PIB-ul Romaniei, respectiv transportatorii autorizati de persoane si marfa. Cu toate ca, de opt ani zace in sertarele comisiilor din Camera Deputatilor OG 27/2011, care trebuia sa fie Legea Transportului in Romania, aceasta nici macar nu a fost luata in discutie, in timp ce astazi „pe repede inainte” a trecut Ordonanata privind transportul alternativ, cu unele completari hilare, una dintre ele fiind prelungirea periodei de tranzitie pana la 1 februarie 2020. Cu alte cuvinte, parlamentarii din toate partidele le-au dat mana libera transportatorilor neautorizati sa fure legal, inca patru luni, sa faca transport de persoane cum vor, sa nu plateasca nimic la stat, asa cum au facut si in ultimii patru ani. Speram ca de data aceasta organele abilitate ale statului - DNA, DICOT, ANAF, etc. - sa inceapa o acheta si sa-i traga la raspundere pe toti cei care au pus umarul la fraudarea bugetului national, in ultimii patru ani si opt luni”, a declarat Vaasile Stefanescu, presedintele COTAR.

COTAR saluta, de asemenea, demersurile ANAF, care a trimis deja, catre peste o mie de persoane si firme, adrese pentru a se prezenta cu documente pentru justificarea incasarilor din activitatii neautorizate. In acelasi timp, se pare ca si Directia Antifrauda a efectuat verificari la firme partenere ale multinationalelor care desfasoara activitati de „ridesharing” in Romania si au dispus sute de sanctiuni, amezi in valoare de peste un milion si jumatate de lei, precum si confiscari de numerar din venituri ilicite de milione de lei. S-au intocmit mai multe dosare penale, in urma constatarii ca bugetul consolidat al statului a fost fraudat. COTAR asteapta de la toate institutiile abilitate ale statului sa isi faca datoria si sa opreasca frauda care se face cu ajutorul unor parlamentari interesati doar de propiul buzunar, nu de interesul national.

Legislatia din Romania prevede confiscarea castigurilor provenite din activitati neautorizate – ceea ce nu s-a aplicat in cazul persoanelor fizice sau juridice care au obtinut venituri din actatile neautorizate si nelicentiate de transport – precum „ridesharing”. Confiscarea acestor venituri ar putea ajuta statul roman sa plateasca o parte din datoria externa facuta in ultimii trei ani sau sa asigure cofinantarea mai multor lucrari de infrastructura, cu banii obtinuti astfel la bugetul statului. Daca ANAF va aplica legea, Romania ar putea renunta la imprumuturile externe, pentru urmatoarea perioada.

Listele primite de ANAF din Olanda arata, fara echivoc, faptul ca atat persoane fizice, cat si firme care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei au avut incasari uriase, fara a plati nicio taxa catre statul roman. Una dintre firmele controlate recent fraudase bugetul cu aprope cinci miloane de lei. Cu toate acestea, se poate observa, in continuare, ca politicienii care se grabesc, in Parlament, sa treca „pe repede inainte” OUG privind transportului alternativ, in care apare o noua prevedere, introdusa de catre cei care sustin activitatea de „ridesharing”, respectiv prelungirea legala a posibilitatii de a frauda statul roman inca 4 luni, de acum inainte, in conditiile in care statul roman se imprumuta saptamanal, pentru a-si putea onora platile.

Sursa foto: By Tero Vesalainen / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri