Inmatricularile de autoturisme noi din Romania in primele 10 luni ajung la un volum de 134.698 unitati, ceea ce reprezinta o crestere de 18,9% fata de perioada similara a anului trecut, una dintre cele mai mari din UE in acest an, reiese din datele DRPCIV (Directia de Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor).

Ca urmare a cresterilor importante din ultimele doua luni ale anului 2019 (n.red. septembrie - octombrie), remarcam pentru aceasta perioada, o crestere puternica comparativ cu 2018, respectiv 75,6%

APIA

In luna Octombrie a.c. au fost inmatriculate 10.649 autoturisme noi, cu 58,1% mai multe decat in luna similara a anului trecut cand, conjunctura legata de obligativitatea punerii pe piata dupa data de 1 sept. a unor autoturisme omologate conform unui standard mai strict de masurare a emisiilor de CO2 (WLTP) a condus la scaderea pietei de autoturisme, atat in septembrie, cat si in octombrie 2018.

EUROPA : Si in Europa, luna Octombrie 2019 a fost, conform LMC Automotive, una de crestere pentru tarile grupate in UE15 (+8,0%), patru din primele cinci cele mai mari piete auto, inregistrand volume mai mari in comparatie cu luna similara a anului trecut, astfel: Germania, +12,7%, Franta +8,7%, Italia +6,6%. Doar Marea Britanie a inregistrat o scadere in luna octombrie, respectiv -6,7%.

Cresterea UE15 nu a reusit decat partial sa compenseze scaderile de pana acum, fapt pentru care, dupa 10 luni din acest an, se inregistreaza, la nivel european, o scadere de 1,1%.

Pe de alta parte, segmentul importului de autotursime rulate in Romania inregistreaza o scadere de 5,0% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Chiar si in aceste conditii, cele rulate (370.987 unitati) sunt de cca. 2,7 ori mai multe decat cele noi, fapt ce conduce la deteriorarea, in continuare, a calitatii factorilor de mediu in marile orase, in conditiile in care majoritatea acestora (cca. 240.000) au un nivel de poluare ridicat (Euro1- Euro4).

In ceea ce priveste inmatricularile de vehicule comerciale noi (LCVs, HCVs, Minibuse), acestea inregistreaza in Romania, dupa 10 luni din 2019, o crestere generala de 2,8% pe segmentul celor noi si o scadere de 4,1% pe cel al celor rulate.

Sursa foto: Foto: By bibiphoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri