Cercetatorii australieni sustin ca au dezvoltat o baterie care poate alimenta un smartphone timp de cinci zile sau poate alimenta o masina electrica pentru 1.000 de kilometri.

Daca tehnologia va fi utilizata pe scara larga, aceasta ar reprezenta o descoperire importanta in cautarea unei energii mai verzi si mai eficiente, scrie cnn.com.

Echipa de la Universitatea Monash din Melbourne spune ca bateria cu litiu-sulf pe care a creat-o este „cea mai eficienta din lume” si poate depasi bateriile traditionale de 4 ori.

Cercetatorii spun ca sunt „la un pas” de a aduce pe piata inovatia oferind beneficii in lupta impotriva schimbarilor climatice. Grupul, a carui activitate a primit finantare de la guvernul australian, a brevetat noua baterie, iar testele suplimentare sunt programate pentru sfarsitul acestui an.

Majoritatea bateriilor comerciale sunt litiu-ion, dar alternativele de litiu-sulf au fost mult timp atractive datorita densitatii lor energetice mai mari si a capacitatii de a alimenta obiectele mai mult timp.

Citeste si:
Prototip al unei baterii promite autonomie mai mare de pana la 4...
Prototip al unei baterii...

Cu toate acestea, bateriile litiu-sulf tind sa aiba o durata de viata mult mai scurta. Acestea sunt utilizate pe unele aeronave si masini. Incercarile anterioare de a le aduce in productia in masa pentru a elimina treptat bateriile cu litiu-ion au esuat.

Potrivit Faraday Institution, utilizarea pe scara larga a bateriilor itiu-sulf se confrunta cu „obstacole majore”, care decurg din „natura izolatoare a sulfului” si degradarea anodului metalic de litiu.

Echipa din Australia a reconfigurat designul catozilor de sulf, astfel incat acestia sa poata rezista la sarcini mai mari, fara a inregistra o scadere a performantelor generale.

Procesul de productie al bateriilor litiu-sulf este simplu si extrem de ieftin, folosind procese pe baza de apa. De asemenea, poate aduce reduceri semnificative ale deseurilor periculoase pentru mediu.

Citeste si:
Masini electrice, hibride si tehnologii noi, la Frankfurt 2013
Masini electrice, hibride si...

Sursa foto: Roman Zaiets / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
O solutie pentru posesorii de masini electrice care stau la bloc
Setari Cookie-uri