Si in 2020, soferii, care au facut accidente vor fi penalizati prin majorarea asigurarii RCA dupa grila bonus-malus sau vor fi rasplatiti cu o reducere a politei auto daca nu au inregistrat evenimente rutiere.

Sistemul bonus-malus este electronic, dupa introducerea CNP-ului configuratoarele pentru politele RCA va spun in ce clasa bonus-malus ati fost incadrat. Asadar, totul este automat.

Cea mai mare reducere la o polita RCA o aveti la Clasa B8, care reprezinta un discount de 50% din valoarea asigurarii auto obligatorii. La polul opus, cea mai scumpa asigurare auto RCA o pot avea soferii inscrisi la Clasa M8 pentru care pretul de baza creste cu 80%.

Clasa Bonus Malus Coeficient aplicat politei RCA %
B8 50
B7 60
B6 70
B5 75
B4 80
B3 85
B2 90
B1 95
B0 100
M1 110
M2 120
M3 130
M4 140
M5 150
M6 165
M7 170
M8 180

Categoria B0 este valoarea de baza a asigurarii RCA pe care o primeste un sofer la prima masina pe care a cumparat-o. De la B1 la B8 sunt reducerile aplicate politei RCA (bonus), iar de la M1 la M8 este penalizarea aplicata peste pretul de baza al asigurarii auto (malus).

"Pentru aplicarea unui malus sunt luate in calcul evenimentele pentru care este platita o dauna in perioada de referinta, in care se retine responsabilitatea totala sau partiala a conducatorului auto. Perioada de referinta este anul calendaristic anterior datei de intrare in vigoare a contractului RCA", prevede norma ASF.

Soferii care nu produc accidente, dupa un an, mai urca cu o clasa catre B8, iar cei care fac accidente mai coboara doua clase catre M8.

Sursa foto: Vuk Vukmirovic / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri