Regulamentul cadru pentru organizarea serviciului public de transport in regim de taxi pe teritoriul Municipiului Bucuresti urmeaza sa fie dezbatut in sedinta din 29 ianuarie a Consiliului General al Capitalei. Soferii din Ilfov nu vor mai putea face bani in Bucuresti.

Pentru a exercita activitatea de transport in regim de taxi sau pe cea de dispecerat, operatorii economici trebuie: sa aiba sediu in Bucuresti, sa aiba o buna reputatie, sa aiba capacitatea financiara necesara.

Conform proiectului, pe teritoriul municipiului Bucuresti serviciile de dispecerat sunt obligatorii pentru toti transportatorii autorizati si nu se pot executa decat de dispecerii autorizati de autoritatea de profil a PMB, "in conditiile in care se asigura posibilitatea clientului de a apela la aceste servicii prin comenzi telefonice sau orice alte mijloace apartinand dispeceratelor taxi autorizate", scrie Agerpres.

Procedura de atribuire a autorizatiilor taxi, destinata transportatorilor autorizati, se va anunta public la sediul PMB si pe site-ul institutiei cu cel putin 60 de zile inainte de data limita stabilita pentru depunerea cererilor de inscriere. Criteriile minimale care trebuie indeplinite pentru atribuirea autorizatiilor sunt: vechime maxima a autovehiculului de cinci ani de la data fabricatiei; gradul de poluare maxim admis.

Criteriile de departajare vor tine cont de:

- vechimea autovehiculului (10 puncte pentru o vechime de pana la un an; 2 puncte pentru o vechime de 4-5 ani);

- clasificarea autovehiculului in functie de normele de poluare (20 de puncte pentru autovehicule electrice; 15 puncte pentru hibrid + superior EURO 6; 10 puncte pentru EURO 6; 8 puncte pentru EURO 5);

- volumul portbagajului util (intre 0 puncte pentru un volum de pana la 150 dm3; 10 puncte pentru peste 551 dm3);

- echiparea cu instalatie pentru aer conditionat (intre 0-20 puncte);

- vechimea in ani de cant transportatorul a detinut autorizatia de taxi (intre 0 si 20 de puncte);

- gradul de protectie a pasagerilor, respectiv existenta airbagurilor (intre 0-30 de puncte);

- efortul investitional al transportatorului autorizat, definit de modul de detinere, in proprietate sau leasing;

- dotari suplimentare ale autovehicului, precum dispozitiv GPS, dispozitiv de inregistrare a precizarilor facute de client, perete despartitor intre conducatorul auto-clineti (pana la 15 puncte);

- asigurarea prezentei reale a autovehicului in activitate (pana la 15 puncte).

Taxiul trebuie sa fie dotat cu aparat de taxat fiscalizat, cu statie radio emisie-receptie, cu lampa taxi, sa aiba inscrisuri si elemente de culoare a caroseriei (integral galben) si sa ofere prin inscrisuri informatii despre tarifele aplicate.

Taximetristii vor trebui sa aiba un comportament civilizat, tinuta ingrijita, sa nu polueze fonic si sa nu execute lucrari de reparatii sau intretinere a masinii in statiile de asteptare, sa utilizeze doar tarifele vizate de catre autoritatea de autorizare, sa nu refuze transportul persoanelor cu dizabilitati si al dispozitivelor de mers utilizate de catre acestea.

In Capitala este interzisa efectuarea transportului public de persoane in regim de taxi sau stationarea in vederea efectuarii unei astfel de activitati de catre transportatori autorizati de catre o alta autoritate de autorizare.

Amenzi pentru taximetristi

In cazul conducatorilor auto, pentru abateri de la executarea serviciilor de transport in regim de taxi fara asigurarea conditiilor de legalitate, siguranta si calitate sunt prevazute amenzi cuprinse intre 100-5.000 de lei.

Pentru transportatorii autorizati, executarea serviciilor fara asigurarea conditiilor de legalitate si calitate se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 500-5.000 de lei. Pentru dispeceratele taxi sunt prevazute amenzi curpinse intre 1.000-5.000 de lei.

Pe de alta parte, provocarea sau mentinerea de catre client, in mod nejustificat, a unor stari conflictuale in timpul transportului, se va sanctiona cu amenzi de 100-500 de lei. Neachitarea pretului in urma cursei se va pedepsi cu amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei.

Taxe practicate de catre autoritatea de autorizare:

- 464 lei pentru eliberarea autorizatiei de transport/vizare autorizatie de transport,

- 317 lei pentru eliberarea autorizatiei taxi/prelungirea autorizatie taxi,

- 1860 lei pentru eliberarea autorizatiei de dispecerat taxi.

Anual, transportatorul autorizat si dispeceratul taxi vor intocmi un raport privind activitatea de transport pe care il vor transmite autoritatii de autorizare. Raportul va contine o analiza a sectorului in ceea ce priveste buna competenta profesionala a angajatilor si numarul abaterilor si sanctiunilor acordate. Pe baza raportului, autoritatea de autorizare va stabili, dupa caz, sanctiunile reglementate de dispozitiile legale in vigoare.

Autorizarea pentru transport in regim de taxi se elibereaza de catre autoritate de autorizare din cadrul PMB, pe durata nedeterminata si este valabila cu conditia vizarii acesteia la fiecare cinci ani, odata cu verificarea indeplinirii tuturor conditiilor care stau la baza emiterii unei astfel de autorizatii.

Autorizatia de transport poate fi retrasa daca: transportatorul nu mai indeplineste una dintre conditiile care stau la baza mentinerii valabilitatii acesteia; a folosit documente false in derularea activitatilor serviciului de transport sau a practicat in mod repetat proceduri vizand evaziunea fiscala; a incetat activitatea ca urmare a lichidarii, a falimentului sau a unei hotarari judecatoresti definitive; a depasit termenul de valabilitate a autorizatiei de transport cu mai mult de 30 de zile si nu a solicitat atribuirea vizei in termen.

Sursa foto: Cameris

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri